Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

William Kamkwamba-Bryan Mealer, Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, εκδ. Παπαδόπουλος, 2017, σελ.286


 https://www.epbooks.gr/shop/paidika-neanika-biblia/paidiki-neaniki-logotexnia/to-agori-poy-damase-ton-anemo/

"Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο" είναι ένα βιβλίο το οποίο μας αφορά όλους και ιδιαίτερα εμάς τους Ευρωπαίους, αφού μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο άγνωστο, εν πολλοίς, στους περισσότερους από εμάς και συγκεκριμένα στο Μαλάουι της Νότιοανατολικής Αφρικής.

Πρόκειται για τη βιογραφία ενός παιδιού με αδάμαστη θέληση και δυνατό πείσμα, του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, το οποίο κατάφερε σχεδόν χωρίς καμία βοήθεια και στηριζόμενο αποκλειστικά στον εαυτό του και τις δυνάμεις του να δημιουργήσει μία ανεμογεννήτρια από το πουθενά, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειας και των φτωχών κατοίκων της χώρας του.

Ο συγγραφέας γράφει και αφηγείται ο ίδιος την ιστορία του, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, με τη βοήθεια ενός φίλου του-το δεύτερο όνομα του συγγραφέα στον τίτλο. Μας περιγράφει αναλυτικά όλη τη δύσκολη ζωή του στο Μαλάουι και την επίπονη διαδρομή του στην επιτυχία, την αναγνώριση και στα ταξίδια του στις ΗΠΑ, τα οποία και πραγματοποίησε μετά από την υλοποίηση της εφεύρεσής του.

Στον μέσο Ευρωπαίο το βιβλίο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ένα δυνατό σοκ, αφού θα τον κάνει να αισθανθεί τύψεις για όλα εκείνα τα αγαθά, από το άφθονο φαγητό, μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία εκείνος απολαμβάνει απλόχερα, σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους της Υποσαχάριας Αφρικής. 

Οι λαοί των κρατών εκεί, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, παλεύουν ενάντια στα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, το αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον, την εκμετάλλευση από τους Δυνατούς και τις κυβερνήσεις της διαφθοράς, που δεν μεριμνούν για την ευημερία των πολιτών τους.

Ιδιαίτερα η συνειδητοποίηση ότι ακόμη και στον 21ο αιώνα, εν έτει 2000 και 2006 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από λιμό εκεί, θα αποτελέσει μία γερή γροθιά στο στομάχι μας. Το ίδιο θα νιώσουμε κι όταν διαβάσουμε πως ένα μικρό αγόρι, το οποίο όχι μόνο δεν είχε χρήματα για να πάει στο σχολείο όπως ήθελε το ίδιο απεγνωσμένα-διότι η εκπαίδευση εκεί δεν είναι δωρεάν όπως στην Ευρώπη-, αλλά κόντεψε να λιμοκτονήσει, μάλιστα, και από την πείνα, είχε την ακλόνητη θέληση να διαβάσει επιστημονικά βιβλία και να μαζέψει διάφορα υλικά και παλιοσίδερα, προκειμένου να κατασκευάσει μία ανεμογεννήτρια εντελώς μόνο του.

Ένας κόσμος ζυμωμένος με τη φύση, άνθρωποι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την πείνα, στο έλεος των κάθε λογής "μάγων", των δεισιδαιμονιών και των Δυνατών της γης κι ένα αγόρι με την αδάμαστη θέληση να υλοποιήσει το όνειρό του πάση θυσία... Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό του ξεχωριστού αυτού βιβλίου που θα συγκινήσει, αλλά και θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους. 

Αναμφισβήτητα, μία πολύ καλή πρόταση για να γνωρίσουν τα παιδιά μας και οι νέοι όχι μόνο πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς στην Αφρική και να στερείται πολλά από αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα, αλλά και να μάθουν πόση επιμονή και προσπάθεια χρειάζεται κάποιος προκειμένου να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...