Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Εύα Γκαρθία Σάνεθ ντε Ουρτούρι, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, εκδ. Ψυχογιός, 2022, σελ.427, μετ. Α. Βασιλάκου

 

https://www.psichogios.gr/el/akoyitania.html

Τη μερική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες βασίλισσες του Μεσαίωνα, την Ελεονώρα της Ακουιτανίας, υπογράφει η Ισπανίδα συγγραφέας από τη Βιτόρια της Ισπανίας, Εύα Γκαρθία Σάνεθ ντε Ουρτούρι στο βραβευμένο ιστορικό της μυθιστόρημα με τίτλο
"Ελεονώρα της Ακουιτανίας".

Η δυναμική γυναίκα που υπήρξε τρομερά μακρόβια για την εποχή της-απεβίωσε σε ηλικία ογδόντα δύο ετών-πραγματοποίησε δύο γάμους, έναν με τον Λουδοβίκο Ζ' της Γαλλίας και έναν με τον Ερρίκο Β' της Αγγλίας και γέννησε δέκα παιδιά, μεταξύ των οποίων τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και τον Ιωάννη, δύο διάσημους βασιλείς της Αγγλίας.

Η συγγραφέας εστιάζει στην παρούσα αποσπασματική βιογραφία της στην περίοδο της νεότητάς της και στον πρώτο της γάμο με τον Λουδοβίκο Ζ'. Το βιβλίο αρχίζει με τον θάνατο του πατέρα της το 1137 και τελειώνει με την επιστροφή της στο Παρίσι από τους Αγίους Τόπους το 1149.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται με έξοχο τρόπο οι δυσκολίες της διακυβέρνησης που αντιμετώπιζαν οι βασιλείς της εποχής από τις κάθε λογής δολοπλοκίες των υποτελών τους, αλλά και η τραγική μοίρα των γυναικών της αριστοκρατίας, ακόμη και των βασιλισσών όπως η Ελεονώρα, οι οποίες όφειλαν υποταγή στους συζύγους τους.

Η αγωνία τους για τη γέννηση αρσενικού διαδόχου, η προσπάθεια να κυβερνήσουν συνετά τον λαό τους, αλλά και η αναπόφευκτη αδυναμία που συνεπαγόταν το φύλο τους, χαρακτηρίζουν τόσο την ίδια την Ελεονώρα, όσο και άλλες βασίλισσες της εποχής. Η συγκεκριμένη όμως αληθεύει ότι υπήρξε μία πού ιδιαίτερη, δυναμική και ξεχωριστή προσωπικότητα.

Η κοινωνία της δυτικής Ευρώπης εκείνη την εποχή ήταν καθαρά πολεμική. Αυτό απεικονίζεται ολοκάθαρα στο βιβλίο, αφού τα χρόνια εκείνα οι σταυροφορικές εκστρατείες βρίσκονταν σε εξέλιξη και έλαβε χώρα η δεύτερη σταυροφορία, η μεγαλύτερη, αλλά και η πιο αποτυχημένη από τις σταυροφορίες.

Η συγγραφέας εναλλάσσει τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις της ίδια της Ελεονώρας, του αγαπημένου της θείου, του Ραϋμόνδου, με τον οποίο την έδενε ένας αιμομικτικός, ντροπιαστικός και παράνομος έρωτας, αλλά και του συζύγου της του Λουδοβίκου.

Η Ουρτούτι μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά το μεσαιωνικό περιβάλλον γύρω από τους ήρωές της, εστιάζοντας καθαρά σε αυτούς, στα συναισθήματα και στα λεγόμενά τους μέσα από πολυάριθμους διαλόγους που δίνουν μία γρήγορη εξέλιξη της πλοκής. 

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική πρόταση για τον Έλληνα αναγνώστη, η οποία θα τον μυήσει στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή ιστορία μιας ταραγμένης περιόδου με τρόπο ευχάριστο και συναρπαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Kate Thomson, Η βιβλιοθήκη της ελπίδας, εκδ. Μίνωας

   Ένα μυθιστόρημα για τη μοναδική άγνωστη υπόγεια βιβλιοθήκη του Λονδίνου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο     Οι περισσότεροι από εμάς νο...