Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Βασίλης Γεωργιάδης, Ιωάννης Καποδίστριας, Μυθιστορηματική Βιογραφία, εκδ. Βεργίνα

 

Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί πολλά πονήματα κατά κύριο λόγο ιστορικά, και λιγότερο λογοτεχνικής φύσεως. Λίγα  πάντως είναι εκείνα που εστιάζουν στον Κυβερνήτη πρωτίστως ως άνθρωπο, παράλληλα με την εξιστόρηση του σπουδαίου έργου του.

 

Ένα τέτοιο έργο, μία μυθιστορηματική εξιστόρηση της ζωής του Καποδίστρια, βασισμένης όμως στα αληθινά ιστορικά γεγονότα επιχειρεί και ο ιστορικός και λογοτέχνης Βασίλης Γεωργιάδης. Το εν λόγω πόνημα τιτλοφορείται ως: «Ιωάννης Καποδίστριας, Μυθιστορηματική Βιογραφία» και γνωρίζει ήδη τη δεύτερη έκδοσή του από τις εκδόσεις Βεργίνα.

 

Ο συγγραφέας Βασίλης Γεωργιάδης είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα του γραπτού λόγου. Έχει εκδώσει σειρά μελετών ιστορικής φύσεως, έχει ασχοληθεί όμως παράλληλα και με την ποίηση, αλλά και το ιστορικό μυθιστόρημα. Στη μυθιστορηματική αυτή βιογραφία του Καποδίστρια αναμειγνύει την αγάπη του τόσο για την Ιστορία, όσο και για τη Λογοτεχνία και τη διαδικασία της συγγραφής.

 

Το βιβλίο του χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες περιόδους ζωής του Κυβερνήτη: πρώτον, στα χρόνια της Κέρκυρας και των σπουδών του. Αυτά μας τα εξιστορεί η κρυφά ερωτευμένη μαζί του Κερκυραία Ανεζίνα. Εδώ ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει τα νεανικά χρόνια του Κόντε Καποδίστρια στην Κέρκυρα, τις σπουδές που πραγματοποίησε στην Ιταλία, αλλά και τα πρώτα δειλά του βήματα στον πολιτικό στίβο και την Επτάνησο Πολιτεία του 1800, του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους.

 

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο παρολίγον καλλιτέχνης Γκιουζέπε θα μας εξιστορήσει τα χρόνια που ο Καποδίστριας πέρασε εκτός της γενέτειράς του, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, στη Βιέννη, στην οποία ο Καποδίστριας υπήρξε πρέσβης της Ρωσίας, στην Ελβετία, αλλά και στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Κόντες κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της τσαρικής αυτοκρατορίας της Ρωσίας. Εκεί, στο εξωτερικό δηλαδή, θα τον βρει η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας και η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όλα αυτά μας εξιστορούνται μέσα από τη ματιά του Γκιουζέπε, του έμπιστου υπηρέτη του Καποδίστρια.

 

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, τη σκυτάλη την εξιστόρησης λαμβάνει ο Κωνσταντής Λαμπρινόπουλος από το Άργος, πρόσφυγας στο Ναύπλιο μετά από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτός θα μας αφηγηθεί τα γεγονότα από την  επάνοδο του Κόντε στην Ελλάδα, όντας πλέον Κυβερνήτης, το πολυσχιδές και σπουδαίο έργο του καθώς και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του και, τέλος, στην αντιπολίτευση εναντίον του και τη δολοφονία του. Αυτές οι τρεις διαφορετικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις  προσφέρουν ποικιλία από τη μία, αλλά και αμεσότητα στην αφήγηση από την άλλη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν αποτελεί μονάχα μία μυθιστορηματική και συναρπαστική ιστορική εξιστόρηση της ζωής του Καποδίστρια, αλλά, συνάμα, και μια καταπληκτική απεικόνιση της ταραγμένης εποχής κατά την οποία έζησε ο πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...