Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Zoulfa Katouh-Όσο οι λεμονιές ανθίζουν, εκδ. Διόπτρα

 

Ένα από τα πιο καλογραμμένα και συγκινητικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για τα δεινά των αμάχων σε καιρό πολέμου υπογράφει η Συριοκαναδή συγγραφέας Katouh.Τολμώ δε να πω απερίφραστα ότι ήταν  μακράν ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα μέσα στο τρέχον ημερολογιακό έτος. Λίγα βιβλία καταφέρνουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα με μία συγκινητική και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, παρέχοντας του όμως παράλληλα και πολύτιμες ιστορικές, λαογραφικές και κοινωνικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο διαδραματίζεται η υπόθεση, χωρίς να εκπίπτουν, δηλαδή, στη λογοτεχνική κατηγορία του ρομάντζου.

 

Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στη σπαρασσόμενη από τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο Συρία. Συγκεκριμένα στην πόλη Χομς, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται διαρκώς από τον στρατό του δικτάτορα Αλ-Άσαντ, κατοικεί η Σαλάμα, μία νεαρή κοπέλα που έχει χάσει τους γονείς και τον αδελφό της από τον πόλεμο. Η μόνη που της έχει απομείνει είναι η γυναίκα του αδελφού της, η Λέιλα, η οποία είναι έγκυος επτά μηνών στο παιδί του αδελφού της. Η Σαλάμα πριν τον πόλεμο σπούδαζε φαρμακευτική, αλλά τώρα έχει μάθει να πραγματοποιεί εγχειρίσεις στο νοσοκομείο της Χομς, το οποίο τις μέρες αυτές προσιδιάζει περισσότερο προς την κόλαση παρά στην πραγματική ζωή. Η ψυχή της ταλανίζεται από το δίλημμα να μείνει να πολεμήσει για την επανάσταση ή να φύγει από τη χώρα φυγαδεύοντας τη νύφη της με ασφάλεια και τηρώντας τον όρκο που είχε δώσει στον αδελφό της να προστατεύσει τις ζωές τους;

 

Τότε θα γνωρίσει τον Χάουφ και ο έρωτας θα της χαμογελάσει μέσα σε αυτή τη δυστοπική καθημερινότητά της. Ο Χάουφ έχει αναλάβει να κινηματογραφεί τις βιαιότητες του κυβερνητικού στρατού και να ανεβάζει βίντεο στο u-tube, προκειμένου να μάθει όλος ο κόσμος το δράμα που βιώνουν οι Σύριοι που πολεμούν τον δικτάτορα. Οι δύο νέοι ταλαντεύονται ανάμεσα στο καθήκον και την επιθυμία να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.  Η επιθυμία για να κάνουν το καθήκον τους είναι ισχυρή, η φυγή είναι μία δύσκολη, ακριβή και επίπονη διαδικασία, μα συγχρόνως και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον των δύο ερωτευμένων. Και όλα αυτά ενώ τα  πράγματα για τον ελεύθερο συριακό στρατό χειροτερεύουν διαρκώς, όπως και για την ίδια την πόλη.

 

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας προσφέρει στους αναγνώστες της ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο δικαίως απέσπασε το βραβείο του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς από την Washington post, από την Amazon, αλλά και από τη Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Πρόθεσή της ήταν να καταστήσει γνωστά  στον δυτικό κόσμο τα δεινά των αμάχων  στη Συρία, αλλά και, κατ’ επέκταση, σε κάθε πόλεμο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ασχολείται περισσότερο με τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της, δίχως, όμως,  να αγνοεί και τα γεγονότα.

 

Ο Έλληνας και ο δυτικοτραφής αναγνώστης θα απορήσει, ίσως, με τη σεμνοτυφία των πρωταγωνιστών, με την εμμονή που τρέφει η Σαλάμα σχετικά με το χιτζάμπ της-το μαντήλι που πρέπει να καλύπτει πάντοτε και σχεδόν εμμονικά το κεφάλι της,- όμως δεν θα μπορέσει να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα των αμάχων και του πόθου τους για ελευθερία και για μια καλύτερη ζωή. Ένα βιβλίο με δυνατές σκηνές, φρικιαστικές πολλές φορές, το οποίο είναι, δυστυχώς, και εξαιρετικά επίκαιρο τη στιγμή αυτή που πόλεμος συμβαίνει τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στις παρυφές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...