Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης, Πύλη Μετρό, εκδ. Βακχικόν

 

 

Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο θεατρικό με πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα υπόθεση και με φινάλε που ξαφνιάζει τους αναγνώστες υπογράφει ο  γεννημένος στην Αθήνα Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης. Το θεατρικό αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και τιτλοφορείται ως «Πύλη Μετρό».

 

Η ιστορία του εκτυλίσσεται το 2011, την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, όταν τρεις άνδρες συναντιούνται τυχαία στον, άδειο εκείνη την ώρα εξαιτίας των ταραχών και των επεισοδίων στον κέντρο της Αθήνας, σταθμό του Συντάγματος στο μετρό. Πρόκειται για τον τριανταπεντάχρονο μεγαλοδικηγόρο Δημήτρη Στάμου, τον διάσημο καρδιοχειρουργό Άγγελο Ρήγα, που διανύει τον τεσσαρακοστό ένατο έτος της ζωής του και για τον Γιάννη Μπενέα, τον πενηνταπεντάχρονο Υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή στην Α΄ Αθηνών. Οι τρεις άνδρες είναι εξαιρετικά διεφθαρμένοι και, συζητώντας όσο περιμένουν τον συρμό νούμερο 11, τον μοναδικό που μπορεί να τους βγάλει από εκεί καθώς το ασανσέρ είναι εκτός λειτουργίας, ανακαλύπτουν τα κοινά τους σημεία και ότι έχουν και οι τρεις κοινή στάση ζωής.

 

Κομβικό σημείο στη συζήτησή τους αποτελεί ο οδοκαθαριστής Αλέξανδρος ο οποίος φτάνει ξαφνικά με το ασανσέρ στο σταθμό. Αυτός θα συζητήσει μαζί τους και θα τους αποκαλύψει ότι τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Έτσι οι τρεις άνδρες θα αρχίσουν αν αμφιβάλουν για τα πάντα. Ένας από τους τρεις όμως θα αποδειχθεί πιο διεφθαρμένος και πιο αμετανόητος από όλους. Και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον πολιτικό της παρέας στον οποίο ο συγγραφέας θα επιρρίψει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για όσα κακώς κείμενα ταλανίζουν τη σκληρή  ελληνική πραγματικότητα.

 

Το θεατρικό είναι ο τρόπος του συγγραφέα να καταγγείλει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την πάγια ιδέα της ανταμοιβής και της τιμωρίας των πεπραγμένων μας μετά θάνατον. Το εφεύρημα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους αναγνώστες και θα οδηγήσει την περιέργειά τους σχετικά με την κατάληξη της ιστορίας στο ζενίθ. Οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, εξαρτημένο από τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών που βασανίζουν τον κοσμάκη αποτελούν το κεντρικό σημείο του θεατρικού που δημιουργεί ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης σε μία οπτική της πλευρά των αδυνάτων, μία οπτική που στρέφεται κατά της πλουτοκρατίας και των συμφερόντων. Στα θετικά του πρέπει να συγκαταλεγεί το γεγονός ότι διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα, ενώ η γραφή του Μραγκουδάκη είναι καθαρά θεατρική και γλαφυρή, διευκολύνοντας τον αναγνώστη να μπει στο κλίμα. Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών κεντρικών χαρακτήρων θα είναι εξαιρετικά διαφωτιστικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στους κύκλους των μεγάλων χρηματοοικονομικών συμφερόντων στα οποία οι πολιτικοί κάνουν μονίμως «πλάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...