Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Charlotte Mc Conaghy, Κάποτε υπήρχαν λύκοι, εκδ. Μεταίχμιο

 

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που εκδόθηκαν το φετινό φθινόπωρο, από κάθε άποψη, είναι το νέο πόνημα της  συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και οικολογικής ακτιβίστριας, Σάρλοτ Μακ Κόναχι που ζει στην Αυστραλία. Η Μακ Κόναχι είναι επίσης η συγγραφέας του πολύ επιτυχημένου Πριν χαθούν τα πουλιά. Η συγγραφέας στα δύο αυτά βιβλία της εκφράζει τους φόβους της, και δικαιολογημένα, για την επικείμενη εξαφάνιση πολλών ζωϊκών ειδών  από τον πλανήτη μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε όμως να πούμε με ασφάλεια ότι ποτέ πριν ο φόβος αυτός δεν εκφράστηκε τόσο επιτυχημένα στη Λογοτεχνία με ένα πόνημα βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο, μεγάλης λογοτεχνικής αξίας.

Η Ίντι Φλιν μεγαλωμένη στα δύο άκρα του κόσμου, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ από όπου κατάγονται οι χωρισμένοι γονείς της, φτάνει στα Χάιλαντς της Σκωτίας προκειμένου να ηγηθεί ως βιολόγος σε ένα φιλόδοξο πείραμα που επιχειρεί να αναστρέψει μέρος της καταστροφής του πλανήτη: την επανεισαγωγή λύκων εκεί προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ελαφιών της περιοχής και να αναδημιουργηθεί το άλλοτε παρθένο δάσος. Η προσπάθειά της όμως αυτή έχει αν αντιμετωπίσει την εχθρότητα των ντόπιων αγροτών που φοβούνται για τα ζώα τους αλλά και τις δικές τους ζωές. 

Μαζί με την Ίντι έρχεται στα Χάιλαντς και η δίδυμη αδελφή της που είναι ψυχικά τραυματισμένη και φιλοδοξεί να αναρρώσει. Παράλληλα, η Ίντι θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του αστυνομικού επιθεωρητή της περιοχής Ντάνκαν. Μια σειρά, όμως, από περίεργους φόνους, για τους οποίους θα ενοχοποιηθούν οι λύκοι, θα παρακωλύσει το σχέδιό της. Όταν θα αρχίσει να ερευνά την υπόθεση, θα ανακαλύψει ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους φόνους αυτούς. Ευθύνονται πράγματι οι λύκοι για τους θανάτους αυτούς; Η αλήθεια θα αποκλυφθεί μετά από πολύ κόπο και θα κάνει την Ίντι να αμφιβάλει για όλα όσα αγαπά: την αδελφή της, τους λύκους και τον Ντάνκαν.

Η Μακ Κόναχι πλέκει αριστοτεχνικά το μυστήριο γύρω από τους φόνους, παραπλανώντας σκοπίμως τον αναγνώστη και κάνοντάς τον  να αμφιβάλλει διαρκώς σχετικά με τον ένοχο. Πέρα από την καθαρά αστυνομική αυτή διάσταση του βιβλίου, το πόνημα της Κόναχι διαθέτει μία εξαιρετικά συγκινητική οικολογική και φιλοζωική πλευρά που θα ταρακουνήσει όσους από εμάς αγαπούν τα ζώα και τη φύση, αλλά συνερίζονται, επιπλέον, και τα συναισθήματα της συγγραφέως για την καταστροφή του πλανήτη.

Αυτό το οποίο όμως κάνει το παρόν πόνημα να ξεχωρίζει από άλλα του είδους του, είναι το γεγονός ότι η Κόναχι καταφέρνει να κρατήσει άριστα τις ισορροπίες στο βιβλίο της μεταξύ της οικολογικής και της ανθρώπινης όψης του. Αυτό σημαίνει ότι δίνει εξίσου μεγάλη σημασία στους ανθρώπινους ήρωές της παράλληλα με τους τετράποδους και αφιερώνει μεγάλο μέρος της αφήγησης στην εξιστόρηση των συναισθημάτων και των αναμνήσεων των δύο δίδυμων αδελφών. Αυτή η διάσταση του βιβλίου ενισχύεται από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ίδιας της Ίντι. 

Η συγγραφέας, δηλαδή, θέτει στο επίκεντρο της αφήγησής της τόσο τους ίδιους τους λύκους, όσο και την αγάπη της Ίντι για αυτούς και το φυσικό περιβάλλον, αλλά την αγάπη της για την αδελφή της και τον Ντάνκαν.

Το φινάλε θα είναι δυνατό και απρόσμενο.  Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πόνημα που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για τη θεματολογία του, αλλά και για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί τα γεγονότα. Συγχρόνως, η καλοδουλεμένη μετάφραση της Κλαίρης Παπαμηχαήλ που διατηρεί τη λογοτεχνική αξία του πρωτότυπου κειμένου και το αστυνομικό μυστήριο θα προσθέσει περισσότερο σασπένς στη δράση και θα κάνει τους αναγνώστες να μην θέλουν να αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...