Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Μιχάλης Σπέγγος, Τρωική ραψωδία, εκδ. Επίμετρο, 2023

 


 

Ο πολυγραφότατος Μιχάλης Σπέγγος από τα Γιάννενα μας έχει χαρίσει ως τώρα αρκετά μυθιστορήματα, μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ιστορικά. Ορισμένα αφορούν την ιστορία της γενέτειράς του. Έχει γράψει όμως και κοινωνικά μυθιστορήματα καθώς και το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το «Χώρα από χαλκό», ένα πόνημα που ακροβατεί μεταξύ επιστημονικής φαντασίας τύπου Τόλκιν και αληθινής Ιστορίας.

 

Το τελευταίο του πόνημα, αντιθέτως, ανήκει κυρίως στη σφαίρα της μυθολογίας, περιέχει όμως και ιστορικά στοιχεία, εφόσον η Μυθολογία είναι πάντοτε στενά συνυφασμένη με την Ιστορία. Το πόνημα αυτό τιτλοφορείται «Τρωική Ραψωδία» και έχει ως αφετηρία έμπνευσης την περίφημη Τρωική εκστρατεία.

 

Είναι αλήθεια ότι τα ομηρικά έπη και ο Τρωικός πόλεμος έχουν εμπνεύσει ανά το διάβα των αιώνων μία πληθώρα λογοτεχνών και ποιητών, θεατρικών συγγραφέων και σεναριογράφων, αλλά και πολλούς διανοούμενους και βιβλιόφιλους αυτού του κόσμου. Ο Τρωικός πόλεμος είναι μία ιστορία που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας γραμμένη έτσι ακριβώς όπως μας την παραδίδει ο Όμηρος, περιέχει όμως, εντούτοις, και πάμπολλα αληθινά ιστορικά στοιχεία.  Ο Σπέγγος παίρνει στοιχεία από πολλά έργα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το συγκεκριμένοι θέμα-και όχι μόνο τα πρωτόλεια ομηρικά έπη- και αναδιηγείται την ιστορία αυτή βάζοντας επάνω της την προσωπική του σφραγίδα.

 

Ιστορία; Μυθολογία; Μυθιστόρημα; Δοκίμιο φιλολογικής ανάλυσης; Ψυχογράφημα; Μάλλον το βιβλίο αυτό επιδέχεται όλων των παραπάνω χαρακτηρισμών. Η εισαγωγή παρέχει αρκετά χρήσιμα στοιχεία στους αναγνώστες  του σχετικά με τις αξίες που ενστερνίζονταν οι άνθρωποι της μακρινής εκείνης εποχής, τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τα όπλα που χρησιμοποιούνταν τότε και τις τακτικές πολέμου γενικά κατά την εποχή του χαλκού.

 

Μετά από την εισαγωγή αυτή, η οποία μας βάζει με την καλύτερο τρόπο στο όλο κλίμα, ο συγγραφέας χωρίζει την αφήγησή του σε επτά κεφάλαια-μαζί με έναν πολύ μικρό επίλογο- και ξεκινά την αναδιήγηση της γνωστής σε όλους ιστορίας χωρισμένης σε μικρά κεφάλαια- δοκίμια, ιδωμένη πότε από την πλευρά των προσώπων που πρωταγωνιστούν σε αυτήν, πότε από την πλευρά των τοποθεσιών όπου αυτή τοποθετείται, αλλά και πότε από την πλευρά ορισμένων σημαντικών γεγονότων. Ενίοτε υπάρχει στην αρχή κάθε κεφαλαίου-δοκιμίου και χρονολογική ένδειξη.

 

Η Ωραία Ελένη. Ο Αγαμέμνων. Ο Μενέλαος. Ο Αχιλλέας. Ο Έκτορας. Η Κασσάνδρα. Και πολλοί άλλοι. Όλοι οι βασικοί, αλλά και οι δευτερεύοντες ήρωες της Ιλιάδας εμφανίζονται στο βιβλίο, όπως και όλα τα γεγονότα-η αναχώρηση τω Ελλήνων, η δεκαετής πολιορκία, ο φόβος των Τρώων, η φθορά και η κόπωση των Ελλήνων, ο Δούρειος ίππος, η φρίκη της άλωσης, οι λεηλασίες και η επιστροφή.

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις της αρχαίας ιστορίας, αλλά και της Ελληνικής Μυθολογίας και θα τους συναρπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...