Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Άρης Σφακιανάκης, Ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, εκδ. Κέδρος, 2023

 

 

Τον συγγραφέα και συντοπίτη μου Άρη Σφακιανάκη τον πρωτογνώρισα ως έφηβη μέσα από το ξεχωριστό μυθιστόρημά του «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες». Όταν μεγάλωσα και σπούδασα Ιστορία και ξεκίνησα να διαβάζω ιστορικό μυθιστόρημα, ο Σφακιανάκης ήταν από τους λίγους Έλληνες συγγραφείς που ξεχώρισα στη χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα. «Η σκιά του Κυβερνήτη» ήταν, δίχως υπερβολή, ένα υπέροχο βιβλίο. Το ίδιο υπέροχο, αλλά και γεμάτο με πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, είναι και το νέο του πόνημα με τίτλο «Ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου», ένα ιστορικό μυθιστόρημα του οποίου η υπόθεση εκτυλίσσεται τον καιρό της βασιλείας του Όθωνα στη χώρα μας, δηλαδή από το 1833 μέχρι και την έξωσή του το 1862.

 

Ο ανώνυμος ήρωας του Σφακιανάκη είναι ένας ετερόχθων Έλλην της διασποράς με καταγωγή από το Ιάσιο της σημερινής Ρουμανίας και των τότε Παραδουνάβιων Ηγεμονιών. Σπουδάζει νομικά στο Μόναχο-τα οποία στη συνέχεια θα ξεχάσει- και είναι φιλόδοξος και εκκολαπτόμενος νεαρός ποιητής. Χάρης τις διασυνδέσεις του θα πατήσει πόδι στα ανάκτορα και θα γίνει ο δάσκαλος των ελληνικών της βασίλισσας Αμαλίας.  Στην ουσία δεν είναι παρά ένας τυχοδιώκτης, ο οποίος προσπαθεί να ανέλθει κοινωνικά.

 

Μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία και τα πεπραγμένα του θα γνωρίσουμε την ελληνική ιστορία του 19ου αιώνα, με όλες τις μεγάλες προσωπικότητές της και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Τον βασιλέα Όθωνα, τη βασίλισσα Αμαλία, τον Ιωάννη Κωλέττη, τον λογοτέχνη Ραγκαβή, τη Δούκισσα της Πλακεντίας, τον Άρμανσμπεργκ, τις κόρες του και άλλους πολλούς, πραγματικούς ιστορικούς ήρωες και μη.

 

Θα ζήσουμε από κοντά, καθώς θα γυρνάμε τις σελίδες του βιβλίου, την άφιξη του Όθωνα, τη βαυαροκρατία, την επανάσταση του 1843, τα Σκιαδικά, τα Παρκερικά, την υπόθεση Μουσούρου, το κίνημα του Παπουλάκου, την επανάσταση που οδήγησε στην έξωση του Όθωνα και ένα σωρό άλλα γεγονότα, όλα ιδωμένα μέσα από τη ματιά του ανώνυμου ήρωα που ψάχνει μέσα στις σελίδες του βιβλίου τη δική του θέση στον ήλιο.

 

Αυτό που μου αρέσει στα βιβλία του Σφακιανάκη είναι η απουσία όποιας επιτήδευσης του ύφους χάριν επίδειξη. Το ύφος γραφής είναι απλό, λιτό, σαφές και εξόχως κινηματογραφικό, ιδιαίτερα στους διαλόγους του. Οι περιγραφές είναι όσο μακροσκελείς χρειάζεται. Η έρευνα όμως για τη συγγραφή ενός βιβλίου που παρουσιάζει τόσο αναλυτικά την πολιτικοκοινωνική ιστορία, αλλά και την ιστορία της καθημερινότητας είναι εμφανής σε κάθε σελίδα του. Η αναπαράσταση της εποχής είναι, πραγματικά, κάτι παραπάνω από απλά υπέροχη.

 

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία, επομένως, του 2023 είναι το παρόν πόνημα, το οποίο θα διαβάσουν εξαιρετικά ευχάριστα όχι μόνο όσοι διαβάζουν ιστορία και ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά και όσοι έχουν συνηθίσει να αναγιγνώσκουν μονάχα «ελαφριά» λογοτεχνία. Επιπροσθέτως, το βιβλίο είναι εξαιρετικό ανάγνωσμα για εφήβους. Ένα βιβλίο, επομένως, που απευθύνεται σε όλους είναι το καινούριο πόνημα του Άρη Σφακιανάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...