Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες συγγραφείς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με ιστορικό μυθιστόρημα που να διαδραματίζεται σε εποχή παλαιότερη από τον 19ο ή τον 10ο αιώνα. Επομένως, το ιστορικό μυθιστόρημα της Βησσαρίας Ζορμπά –Ραμμοπούλου «Ο σπετσέρης του Λεπάντο» στο οποίο η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Λεπάντο και τη Βιέννη των τελών του 16ου αιώνα, αποτελεί πραγματικά αξιοπρόσεκτη περίπτωση.
Πρόκειται για ένα πόνημα που φιλοδοξεί να φωτίσει τα γεγονότα του σωτήριου έτους 1571, ενός έτους πολύ σημαντικού τόσο για τον ελληνισμό, όσο και για τους Βενετούς και τους Οθωμανούς. Το έτος αυτό έλαβε χώρα μία πολύ σημαντική ναυμαχία, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μία ναυμαχία η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη ναυμαχία αυτή η «Σάκρα Λίγκα», η Ιερά Συμμαχία του Πάπα, των Βενετών, των Ιπποτών της Μάλτας, του Δουκάτου της Σαβοΐας, της Γενουατικής Δημοκρατίας κ.α. κατήγαγε περήφανη νίκη εναντίον των Οθωμανών. Η Ναυμαχία αυτή έλαβε χώρα μέσα στο πλαίσιο του τέταρτου βενετοτουρκικού πολέμου από τους επτά που συνέβησαν μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους Βενετούς.
Αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες αναγνώστες δεν γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη ναυμαχία είναι ότι, αφενός, Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό και των δύο παρατάξεων και, αφετέρου, ότι η ναυμαχία αυτή είχε πολλαπλές επιπτώσεις στις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων, και ιδίως των Ρωμανιωτών Εβραίων κατοίκων της περιοχής. Σε αυτούς ακριβώς επέλεξε η συγγραφέας να εστιάσει την αφήγησή της.
Πρωταγωνίστρια είναι η Εύα, η κόρη του Εβραίου σπετσέρη του Λεπάντο, Ναχμία. Η Εύα είναι ερωτευμένη με τον Τζιοβάνι, γιο επιφανούς Βενετού ευγενή της περιοχής. Κοντά τους, η υπηρέτρια Ρωμιά Μάρω που βοηθά τους δύο ερωτευμένους.
Το μυθιστόρημα ξεκινά με μία δυνατή σκηνή δράσης, η οποία περιλαμβάνει μάχες και τραυματισμούς, έναν μυστηριώδη λαβωμένο άνδρα και μία περιπετειώδη διαφυγή. Εν συνεχεία, η συγγραφέας χειρίζεται έξυπνα τη μυθοπλασία της και την παντρεύει αρμονικά με την Ιστορία. Οι ήρωές μας θα προσπαθήσουν να γλιτώσουν από τον χαλασμό που θα επιφέρει η αλληλοσφαγή Βενετών και Οθωμανών στα ελληνικά εδάφη και να διατηρήσουν παράλληλα αλώβητο τον έρωτά τους.
Το σκηνικό του μυθιστορήματος περιλαμβάνει, εκτός από το Λεπάντο, και την αυτοκρατορική Βιέννη. Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι, αναντίρρητα, η γρήγορη εξέλιξη της πλοκής, αλλά και η έξοχη σκιαγράφηση του πως μπορεί ένα μείζον ιστορικό γεγονός να επιδράσει στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Επιπροσθέτως, αναδεικνύει τον πολύχρονο όσο και άδικο κατατρεγμό των Εβραίων ανά τους αιώνες και το σφοδρό μίσος που έτρεφαν οι χριστιανοί για αυτούς κατά τον Μεσαίωνα και τους Νεώτερους χρόνους.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η πολυγραφότατη και βραβευμένη συγγραφέας έχει μεγάλη εμπειρία στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων που να διαδραματίζονται στον Βυζαντινό Μεσαίωνα, τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους και παιδιά, όπως « Το καλοκαίρι των Αβάρων», «Οι ματωμένοι αρραβώνες», «Με την πορφύρα και τη χρωστήρα» και «Το ρόδο και η άκανθα». Γνωρίζει, επομένως, άριστα τη μακρινή αυτή ιστορική εποχή και μπορεί να την απεικονίσει εξαιρετικά παραστατικά.
Οι αναγνώστες θα αγαπήσουν τον σοφό γέρο-Εβραίο σπετσέρη, θα αντιπαθήσουν τον πατέρα του Τζιοβάνι και την παράνομη ερωμένη του, θα συμπαθήσουν την Εύα και θα θαυμάσουν την τόλμη και την αποφασιστικότητα της Μάρως. Εν ολίγοις δηλαδή, πρόκειται για ένα πρωτότυπο πόνημα, το οποίο περιλαμβάνει και μερικές επεξεργασμένες γκραβούρες εποχής στις σελίδες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.