Ο Βρετανοτραφής συγγραφέας, γεννημένος στην Αφρική, Γουίλμπουρ Σμιθ είναι γνωστός παγκοσμίως για τις συναρπαστικές ιστορικές περιπέτειες που συγγράφει, αλλά και για τα μυθιστορήματα «εναλλακτικής ιστορίας». Σχετικά με την αιγυπτιακή ιστορία ο Σμιθ έχει συγγράψει μία οκταλογία με το παρόν πόνημα που τιτλοφορείται «Οι Τιτάνες του πολέμου» να αποτελεί το όγδοο βιβλίο της σειράς. Τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς είναι: «Ο Θεός Ποταμός», «Ο Έβδομος Πάπυρος», «Οι Γιοι του Νείλου», «Η κατάρα του Νείλου», «Ο Θεός της Ερήμου», «Φαραώ» και «Το Νέο Βασίλειο».
Ωστόσο το όγδοο βιβλίο τη σειράς το χαρακτηρίζει μία καινοτομία, σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν εμπορικές σχέσεις με τους Μυκηναίους, τους οποίους μάλιστα φαίνεται να αποκαλούν στα γραπτά τους ως «Αχιγιάβα». Έτσι λοιπόν και στο παρόν πόνημα του Σμιθ, κάποιοι Αιγύπτιοι θα διασχίσουν τη «Μεγάλη Πράσινη», το Αιγαίο, δηλαδή, πέλαγος, προκειμένου να συναντήσουν από κοντά τους Μυκηναίους. Ο λόγος για αυτή την επίσκεψη ήταν ένα αίτημα βοήθειας από πλευράς των Αιγυπτίων, να ζητήσουν, δηλαδή, οι τελευταίοι βοήθεια από τους «Αχιγιάβα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον βάρβαρο λαό των Υξώς. Η αποστολή αυτή με τον συγκεκριμένο αυτόν σκοπό, όπως την αναφέρει ο Σμιθ στο βιβλίο του, δεν τεκμηριώνεται από ιστορικά τεκμήρια-πρόκειται εξάλλου για πολύ παλιά εποχή, στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτε που να μην καθιστά δυνατή μία τέτοια αποστολή, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει λάβει χώρα και αυτός, εν προκειμένω, είναι ο βασικός κανόνας για τη συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος ή μίας ιστορικής περιπέτειας. Όπως και να ’χει, η αναπαράσταση της τόσο μακρινής αυτής ιστορικής εποχής από τον Σμιθ είναι πραγματικά άψογη.
Ο Πιάι είναι ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ένας κατάσκοπος, τον οποίο μεγάλωσε ο αναρριχημένος στα υψηλότερα στρατιωτικά αιγυπτιακά αξιώματα πρώην σκλάβος Τάιτα. Ο Πιάι είναι αυτός που θα επωμιστεί τη δύσκολη αποστολή στις Μυκήνες, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την εκδίωξη των Υξώς από την Αίγυπτο. Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου του Σμιθ.
Φονικές συγκρούσεις, πειρατές, γάτες, ελέφαντες, όμορφες και ισχυρές γυναίκες, βάρβαροι Υξώς και αινιγματικοί Μυκηναίοι, πολιτισμένοι Αιγύπτιοι, φυλές και ζούγκλες της Αφρικής, θυσίες στα μαντεία, απαγορευμένοι έρωτες, αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν τον κόσμο του βιβλίου του Σμιθ.
Τα βιβλία του Σμιθ μπορεί να μην χαρακτηρίζονται μεν ως ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά αποτελούν τον κατεξοχήν ορισμό της ιστορικής περιπέτειας, τύπου Ιντάνα Τζόουνς. Τα βιβλία του Σμιθ χαρακτηρίζονται από ολοζώντανη και άφθονη πρόζα, κινηματογραφική πλοκή και αφήγηση που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, με πολλές πολεμικές σκηνές και σκηνές δράσης. Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο από τα βιβλία της σειράς τα οποία αφορούν την περίοδο του Νέου Βασιλείου (περίπου 1570-1069π.Χ.), μια εποχή ακμής η οποία ακολούθησε την εισβολή των Υξώς στη χώρα. Επομένως, θα υπάρχει και συνέχεια στη σειρά, την οποία οι λάτρεις της ιστορικής περιπέτειας σίγουρα θα περιμένουν πως και πως…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.