Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Yehuda Koren, Eliat Negev, Οι 7 Νάνοι του Άουσβιτς, εκδ.Πηγή

 



Βιβλία για το Ολοκαύτωμα έχουν εκδοθεί κυριολεκτικά άπειρα, τόσο υπό μορφή ιστορικού μυθιστορήματος, όσο και ως κατεξοχήν ιστορικά πονήματα. Ένα ακόμη, επομένως, βιβλίο για το Άουσβιτς δεν θα έπρεπε να μας κάνει καθόλου ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν αναφερόταν σε ένα θέμα παντελώς άγνωστο στους περισσότερους από εμάς: στους επτά νάνους όχι της Χιονάτης  που γνωρίζουμε όλοι, αλλά του Άουσβιτς.

 

Το βιβλίο είναι καρπός έρευνας των δύο Ισραηλινών συγγραφέων Yehuda Koren και Eliat Negev, δημοσιογράφων στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Αποτελεί, στην ουσία, τη βιογραφία μίας οικογένειας νάνων από την Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, της οικογένειας Όβιτς, μιας οικογένειας η οποία αριθμούσε 7 νάνους, αλλά και άλλα μέλη.

 

Η ιστορία τους ξεκινά το έτος 1868 στη Ροζαλβέα της Τρανσυλβανίας και τον θίασο των Λίλιπουτ, τον οποίο αποτέλεσαν επτά αδέλφια νάνοι, ορφανοί από νεαροί ηλικία, πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Οι νάνοι περιστοιχίζονταν από τα φυσιολογικού μεγέθους αδέλφια τους και, σε μερικές περιπτώσεις από τους κανονικού μεγέθους συζύγους τους, οι οποίοι και βοηθούσαν τους νάνους στην καθημερινότητά τους.

 

Το βιβλίο μας δίνει πολλές πληροφορίες όχι μόνο για τον θίασο των Λίλιπουτ, αλλά και για την Τρανσυλβανία, την εποχή κατά την οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα, αλλά και τον νανισμό και τις γενετικές ανωμαλίες γενικότερα. Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί όταν διαβάσει ότι κατά την εποχή εκείνη κάποιοι ήταν πρόθυμοι να παντρευτούν ανθρώπους- νάνους, κάτι το οποίο δεν είναι διόλου συνηθισμένο σήμερα. Θα εκπλαγεί επίσης όταν μάθει πως η τελευταία επιζήσασα της οικογένειας Όβιτς, η Πέρλα, η οποία αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης, απεβίωσε μόλις το 2001, σε βαθιά γεράματα.

 

Ο θίασος των Λίλιπουτ διήγαγε μία ήσυχη και μετρημένη ζωή, έως ότου την πόρτα της ζωής τους χτύπησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο αντισημιτισμός του Χίτλερ. Οι νάνοι θα επιβιώσουν κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια του πολέμου στον τόπο τους, δεν θα καταφέρουν, όμως, να αποφύγουν τελικά  την κόλαση του Άουσβιτς, στην οποία θα οδηγηθούν τον Μάιο του 1944. Θα παραμείνουν στο στρατόπεδο ως τον Γενάρη του 1945 ενωμένοι, αποτελώντας τα πειραματόζωα του διαβόητου Γιόζεφ Μένγκελε, ο οποίος, εξαιτίας της σφοδρής του επιθυμίας να διεξάγει ιατρικές έρευνες επάνω τους, θα είναι αυτός που θα τους κρατήσει στη ζωή.

 

Ακολούθως, το βιβλίο παρουσιάζει την εντελώς διαφορετική ζωή τους μετά από τον πόλεμο και τις πληγές που όλοι οι επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης κουβαλούσαν, πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ. Οι επτά νάνοι επέστρεψαν στη γενέτειρά τους μετά από το τέλος του πολέμου για να τα βρουν όλα, όμως, γύρω τους, εντελώς αλλαγμένα. Έτσι θα αποφασίσουν να μετοικήσουν στο νεόδμητο κράτος του Ισραήλ όπου θα συνεχίσουν την καριέρα τους ως ηθοποιοί.

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτότυπο, ασυνήθιστο, το οποίο θα μας κάνει κοινωνούς στην πιο αλλόκοτη ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Χρύσα Μαστροδήμου, Ο βιβλιοπώλης, εκδ. βακχικόν

  Ως ένα ψυχογράφημα, ως ένα μικρό μυθιστορηματικό φιλοσοφικό δοκίμιο μπορεί να χαρακτηριστεί το δεύτερο συγγραφικό πόνημα της Χρύσας Μαστ...