Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Γιώτα Κούγιαλη, Κλεφτά επιστρέφουν, εκδ. Μεταίχμιο, 2024

 

 


Ένα παλιό αρχοντικό στη Μαγνησία τότε και σήμερα…

Κλεφτά επιστρέφουν οι πρόγονοι στο ερειπωμένο-και ίσως στοιχειωμένο για πολλούς-αρχοντικό της οικογένειας Κόντου στα Λεχώνια του νομού Μαγνησίας. Εξάλλου, κάθε παλιό σπίτι που δεν έχει κατεδαφιστεί κρύβει μέσα του μία μεγάλη ιστορία…

Για την ιστορία ενός τέτοιου σπιτιού μας μιλάει η συγγραφέας από το Προμύρι Μαγνησίας, Γιώτα Κούγιαλη, δασκάλα στο επάγγελμα προτού αποφασίσει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στα βιβλία. Το βιβλίο της με τον τίτλο «Κλεφτά επιστρέφουν» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα που εκδίδει και αποτελεί έναν ατέρμονο διάλογο του παρόντος με το παρελθόν.

            Στο παρόν πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Άντα, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνική Ανθρωπολογίας με θέμα τους αστικούς μύθους, η οποία δεν βρίσκεται στην πρώτη νιότη της.  Η επιβλέπουσα καθηγήτριά της είναι η Αριστέα Ντόκου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και αυτός είναι ο λόγος που η Άντα  αποφασίζει να επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος και να ασχοληθεί με έναν συγκεκριμένο και επίμονο αστικό μύθο της περιοχής, τον θρύλο για το σπίτι με το σαμιαμίδι στα Λεχώνια του Βόλου.

            Παράλληλα με την εξελισσόμενη έρευνα της Άντας στο παρόν, η συγγραφέας μας αφηγείται, με κεφάλαια που παρεμβάλλονται στην αφήγηση του παρόντος, την ιστορία του παλιού αρχοντικού της οικογένειας Κόντου, με αφετηρία το έτος  1908. Η αφήγηση θα συνεχιστεί μέχρι και το έτος 1928, προσφέροντας στη συγγραφέα μία καλή ευκαιρία προκειμένου να επιχειρήσει μιαν αναδρομή στην ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ιδιοκτήτης του αρχοντικού ήταν ο ζάμπλουτος Νικόλαος Κόντος με τη γυναίκα του την Ερασμία. Φαίνεται όμως ότι τα χρήματα και το πολυτελές αρχοντικό δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κακοδαιμονία της οικογένειας, ούτε τον θάνατο των τριών από τα πέντε παιδιά της οικογένειας από φυματίωση. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι αυτή η κακοδαιμονία ήταν αποτέλεσμα της κατάρας που έπεσε στην οικογένεια μετά από τη φοβερή κακοτυχία να πέσει ένα σαμιαμίδι μέσα στο γάλα του πρωινού της οικογένειας.

Κακοδαιμονία ή όχι, είναι γεγονός ότι την εποχή εκείνη η φυματίωση θέριζε. Όταν, λοιπόν, προσβάλλεται από αυτήν και  η έτερη κόρη της οικογένειας, η Ανθή, η οικογένεια δεν θα διστάσει να τη στείλει στο σανατόριο Wald της Ελβετίας προκειμένου αυτή να θεραπευτεί. Η Βασιλική, η υπηρέτρια και επιστήθια φίλη της Ανθής μένει πίσω… Τα δύο κορίτσια όμως κουβαλούν μαζί τους ένα ένοχο μυστικό και ένα οδυνηρό παρελθόν, τα οποία, αν αποκαλυφθούν, θα ταράξουν την ήρεμο βίο της καθωσπρέπει οικογένειας… Θα καταφέρει η οικογένεια να ξεφύγει από την κακοδαιμονία που την περιβάλλει; Διότι, εκτός από τη φυματίωση, και η ισπανική γρίπη του 1918 καραδοκεί… Όσο για την Άντα, στο τέλος του βιβλίου θα αποκαλυφθεί εάν η ίδια θα μπορέσει να βάλει σε τάξη την ταραγμένη οικογενειακή και προσωπική της ζωή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...