Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Jeff Goodell, Καύσωνας, Η ζωή σ' έναν πλανήτη που φλέγεται, εκδ. Ψυχογιός, 2024

 


 

Ένα βιβλίο επίκαιρο για όλα όσα έπονται

 

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες εν τω μέσω του καλοκαιριού έχουν γίνει πλέον ο κανόνας και  όχι η εξαίρεση όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για μεγάλο μέρος της Μεσογείου, της Ευρώπης και του κόσμου. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ και δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι για αυτήν ευθύνονται οι υπερβολικά αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εκπομπές που αυξήθηκαν απότομα μετά τα μέσα του εικοστού αιώνα.

 

Τώρα όμως που όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναντίρρητα εδώ και ότι δεν λάβαμε τα μέτρα μας ως ανθρωπότητα όταν έπρεπε-πλέον είναι πολύ αργά-τι κάνουμε τώρα; Πώς θα είναι από εδώ και μπρος η ζωής μας, τα καλοκαίρια μας και τι συνεπάγονται για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη αυτές οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες; Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος  από την Αμερική Jeff Goodell αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τι σημαίνει ο καύσωνας για τις ζωές μας με τρόπο απλό  και κατανοητό, αλλά και με παράθεση σαφών επιστημονικών στοιχείων στο ομότιτλο πόνημά του, το οποίο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται, επομένως, για ένα ακόμη βιβλίο σχετικό με την κλιματική αλλαγή, αλλά για ένα βιβλίο δοκιμιακού και δημοσιογραφικού χαρακτήρα που σκοπό έχει να μας πληροφορήσει για τις επιπτώσεις του καύσωνα σο φυσικό περιβάλλον και στις ζωές μας.

 

Ο συγγραφέας αναλύει τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν υπερθερμανθούμε και αποσκοπεί στο να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: ο καύσωνας μπορεί να μας σκοτώσει και είναι ένας κίνδυνος που μας αφορά πλέον όλους. Οφείλουμε, επομένως, να παίρνουμε τα μέτρα μας και τις κατάλληλες προφυλάξεις. Εν συνεχεία, ο συγγραφέας  εξηγεί πως ακριβώς διαμόρφωσε τις μεταναστευτικές οδούς του ανθρώπινου είδους η ζέστη στις απαρχές της ιστορίας μας και παραθέτει  της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα φυτά και στη γεωργία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δυσκολότερο να αποφέρουν σεβαστές ποσότητες τροφής στο κοντινό μέλλον, επομένως το επισιτιστικό πρόβλημα για τον πλανήτη μας θα τεθεί σύντομα επί τάπητος. Οι φτωχοί άνθρωποι θα είναι και πάλι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα του καύσωνα.

 

Τα κουνούπι και η αύξηση των εντόμων και των ασθενειών είναι επίσης ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Τα έντομα μεταναστεύουν βορειότερα εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής σε μέρη που δεν είχαν πάει ποτέ ως τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια που μεταναστεύον και αυτά βορειότερα. Η θαλάσσια ζωή και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διατρέχουν και αυτοί πολύ μεγάλο κίνδυνο,  κάτι που αγνοούν οι περισσότεροι από εμάς, αφού οι συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών δεν φαίνονται τόσο άμεσα, θα επηρεάσουν όμως τη ζωή μας περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Το λιώσιμο των παγετώνων και ο κίνδυνος της εξαφάνισης για πολλά από τα ζώα είναι από τις πιο γνωστές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο ευρύ κοινό.  Ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει στο μέλλον είναι ο επανασχεδιασμός των πόλεών μας έτσι ώστε αυτές να γίνουν βιώσιμες υπό συνθήκες ακραίας ζέστης. Ένα βιβλίο-σταθμός που μας αφορά όλους, που θα έπρεπε να διαβάσουμε όλοι μας, «ένα βιβλίο που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο», όπως είπε  ο Kim Stanley Robinson, συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...