Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Κατερίνα Δουκάκη, Στον κόσμο των ονείρων, εκδ. Πλέθρον, 2024

 

Πόση αλήθεια περιέχει τελικά ο κόσμος των ονείρων; Κι όταν τα όνειρα βγαίνουν αληθινά πρόκειται άραγε για σύμπτωση; Γίνεται δύο άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους να βλέπουν και οι δύο το ίδιο όνειρο; Πόση πραγματικότητα περιέχουν εν τέλει τα όνειρα; Ή μήπως αυτά ανήκουν στη σφαίρα του ασυνείδητου και της φαντασίας;

            Σε τέτοιου είδους ερωτήματα, που σχετίζονται με τη φύση των ονείρων, επιχειρεί να δώσει απάντηση η συγγραφέας από τη Μυτιλήνη, η Κατερίνα Δουκάκη με το βιβλίο της το οποίο τιτλοφορείται «Στον κόσμο των ονείρων». Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο κινείται στα όρια του μαγικού ρεαλισμού και της Ιστορίας, αφού, παρά τον ονειρικό χαρακτήρα του, οι αρχικές καταβολές για τη συγγραφή του βιβλίου αντλήθηκαν από την ίδια την Ιστορία:

Η Ελένη Αλταμούρα-Μπούκουρα ήταν η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Γεννημένη στις Σπέτσες το 1821-ή το 1822-έφυγε στην Ιταλία για σπουδές προκειμένου να ικανοποιήσει το παιδικό της όνειρο να γίνει ζωγράφος. Εκεί παντρεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Ιωάννη, τη Σοφία και τον Αλέξανδρο. Όταν ο σύζυγός της την εγκατέλειψε για μία έτερη ζωγράφο, παίρνοντας μαζί και το ένα από τα τρία παιδιά τους, η Ελένη επέστρεψε στην απελευθερωμένη πλέον από τους Οθωμανούς Ελλάδα μαζί με τα άλλα δύο της παιδιά και έζησε στην Αθήνα παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής. Τελικά έχασε και τα δύο της παιδιά από φυματίωση και πέθανε άγνωστη και ξεχασμένη στη γενέτειρά της τις Σπέτσες, το 1900.

Αυτή είναι με δυο λόγια η αληθινή ιστορία της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου. Η Κατερίνα Δουκάκη, όμως, δεν προβαίνει σε μία απλή αναδιήγησή της στο βιβλίο της. Αντιθέτως, με όχημα τους φανταστικούς απογόνους του ζεύγους Αλταμούρα που διαβιούν στη Νάπολη, η ηλικιωμένη Μπιάνκα και ο γιος της Αλεσάντρο ονειρεύονται το γενέθλιο σπίτι της Ελένης στις Σπέτσες. Το ίδιο όνειρο βλέπει και η Σοφία στην Αθήνα, η οποία αγνοεί τις ρίζες της και επισκέπτεται το νησί προκειμένου να τις ανακαλύψει.

Ένα όνειρο, επομένως, το οποίο βλέπουν τρία διαφορετικά άτομα γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχτεί το μυθιστόρημα της Δουκάκη, αλλά και για να ανακαλύψει η Σοφία τις αληθινές τις ρίζες.

Η συγγραφέας μεταπλάθει με έξυπνο και αριστοτεχνικό τρόπο ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, αφήνοντας άφθονο χώρο στη φαντασία της προκειμένου να δημιουργήσει ένα ευκολοδιάβαστο, σφιχτό στη δομή του και καλογραμμένο μυθιστόρημα σε πρώτο πρόσωπο. Παράλληλα με τον κόσμο των ονείρων, εμφανίζεται στο βιβλίο και ο κόσμος της αληθινής ιστορίας των δύο χωρών, της Ιταλίας και της Ελλάδας, με τη συγγραφέα να επιλέγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...