Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Αθηνά Λατινοπούλου, Και γύρω καμιά Αριάδνη, εκδ. Βακχικόν

 


Όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας, καμία Αριάδνη δεν μπορεί να μας σώσει. Όταν η κοινωνία είναι σάπια και υποκρίνεται, όταν οι άνθρωποι γύρω μας  κοιτάζουν μονάχα το κουτσομπολιό και αδυνατούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα ορισμένων συνανθρώπων μας, τότε, ναι, καμία θεόσταλτη Αριάδνη ποτέ και πουθενά δεν μπορεί να μας βγάλει από τον λαβύρινθο.

 

Αυτό τουλάχιστον πρεσβεύει η Αθηνά Λατινοπούλου, Θεσσαλονικιά καλλιτέχνιδα και συγγραφέας, στο βιβλίο της για τη διαφορετικότητα με τίτλο «Και γύρω… καμιά Αριάδνη». Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο που εκδίδει μετά από το αυτοβιογραφικό της αφήγημα «Οι κορδέλες της δικής μου πραγματικότητας» και το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Να γίνεις εσύ Θεός».

 

Στο δεύτερό της μυθιστόρημα η υπόθεση εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία τη δεκαετία του ’50 σε ένα χωριό που δεν προσδιορίζεται επακριβώς η θέση του. Εκεί ζει ο Αχιλλέας, ένα παιδί γεμάτο αγάπη και περιέργεια για τον κόσμο που τον περιβάλλει, αλλά και με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, καθώς σκαρώνει ποιηματάκια και του αρέσει να ζωγραφίζει. Η μητέρα του η Μαργαρίτα είναι μία φιλήσυχη μοδίστρα, αλλά ο πατέρας του ο Βρασίδας ένας υποδηματοποιός ο οποίος γίνεται πολλές φορές εξαιρετικά βίαιος με τη γυναίκα του και τον γιο του. Ο Βρασίδας δεν θα κατορθώσει να αγαπήσει ποτέ το δεύτερο παιδί που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του, τον Κυριάκο, ένα παιδί με σύνδρομο Down ελαφριάς σχετικά μορφής. Ο Αχιλλέας, αντίθετα, θα κάνει ό,τι μπορεί για τον αδελφό του και θα του μάθει αρκετά πράγματα, έτσι ώστε αυτός να θεωρείται όσο πιο προχωρημένος γίνεται διανοητικά προχωρημένος παρά τη δύσκολη κατάσταση της υγείας του.

 

Η κοινωνία του χωριού συντάσσεται με τον Βρασίδα και αδυνατεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα ενός παιδιού, το οποίο αποκαλούν όλοι απλά «τρελό».  Τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν ο Αχιλλέας θα ερωτευτεί τη Μαρίζα, την κόρη του δασκάλου του χωριού. Η Μαρίζα θα τον ερωτευτεί και εκείνη σφόδρα, ο πατέρας της όμως θα αντιταχθεί στον γάμο τους αφενός εξ’ αιτίας της ύπαρξης του Κυριάκου, αλλά και εξ’ αιτίας της κακής φήμης του βίαιου Βρασίδα. Ενώ το ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί, παρ’ όλα αυτά, ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει για πάντα τις ζωές των ηρώων.

 

Ένα ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα με απρόσμενο φινάλε και πολλές ανατροπές στην υπόθεση, το οποίο καταγγέλει την αδιαφορία και την υποκρισία του κόσμου της ελληνικής επαρχίας στα μέσα του περασμένου αιώνα. Η ανοχή των ανθρώπων όμως απέναντι  στο διαφορετικό αποδεικνύεται πως ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Anna Musewald, Τα πράσινα και κίτρινα πιόνια, εκδ.Πηγή

  Τα πιο γνωστά δείγματα από τη λογοτεχνία της φαντασίας-ή λογοτεχνία του φανταστικού σύμφωνα με άλλους- είναι οπωσδήποτε εκείνα του Τόλκιν ...