Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κωνσταντίνος Μουσούλης, Το προφίλ της Αν-Μαρί, εκδ. Καστανιώτη, 2024

 

Η αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός στις μέρες μας, καθώς και ένα φαινόμενο το οποίο αφορά ιδιαίτερα τους νέους. Και ενώ πολλά δυστοπικά μυθιστορήματα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα που να αφηγούνται έναν κόσμο ελεγχόμενο από υπολογιστές, εντούτοις, ελάχιστα είναι τα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί, τουλάχιστον απευθείας στη γλώσσας μας, σχετικά με την εξάρτησή μας από αυτά και τον ολοένα και πιο αυξανόμενο ναρκισσισμό μας που σχετίζεται με αυτά και τις αναρτήσεις μας. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Μουσούλης έρχεται να καλύψει το κενό γράφοντας ένα ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο «Το προφίλ της Αν-Μαρί».

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και έξυπνο στη σύλληψή του βιβλίο το οποίο σε αρκετά σημεία θα μας προκαλέσει ανατριχίλα και θα μας κάνει, συγχρόνως, να στοχαστούμε αρκετά πάνω στη δική μας συμπεριφορά σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σχέση εξάρτησής μας με αυτά.

 

Η νεαρή Αν-Μαρί, κόρη μιας Ελληνίδος και ενός Ιταλού που ζει στην πόλη των Αγγέλων, το Λος Άντζελες, έχει δημιουργήσει μαζί με την κολλητή φίλη της, την Εύα, μία σειρά ρούχων με την επωνυμία Φαρφάλα. Η ίδια είναι ένα δροσερό, όμορφο κορίτσι το οποίο, όμως, έχει μία ατέλεια: ένα έκζεμα στο πρόσωπό της που χαλάει την εικόνα της. Έχει πολύ καλή σχέση με τη μητέρα της και προσπαθεί, όπως κάθε νέα της ηλικίας της, να είναι δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχει πολλά «λάικ». Συγκεκριμένα,  η Αν-Μαρί διαθέτει προφίλ στο Watch Me, το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.  Όταν θα τραβήξει την προσοχή του δημιουργού του Watch Me, Ντέιβιντ Γκράαμ, θα δει τα όνειρά της να γίνονται πραγματικότητα και η σειρά ρούχων της, όπως και η ίδια, εξαιρετικά δημοφιλής. Η δημοτικότητά της όμως αυτή θα έχει ένα τίμημα, το οποίο η Αν-Μαρί θα το ανακαλύψει όταν θα είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω…

 

Το βιβλίο παρουσιάζει συγκλονιστικές εικόνες από την εξάρτηση που μπορεί να έχει ένα νέο κορίτσι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τον μεγάλο ναρκισσισμό που μπορεί να αναπτύξει μέσα από την ατέλειωτη δίψα για όλα και περισσότερα «λάικ» και ακόλουθους. Δείχνει επίσης πως η ηλεκτρονική πραγματικότητα τείνει να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από ότι η αληθινή μας ζωή, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό.

 

Ο Μουσούλης δημιουργεί έναν κόσμο, όχι τόσο μακρινό από τον δικό μας, με κάποια διάσπαρτα φανταστικά στοιχεία, έναν κόσμο ανατριχιαστικό, ο οποίος, όμως, μοιάζει να έρχεται ολοένα και πιο εγγύτερα σε εμάς. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αποσκοπεί να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και την υπερβολική εξάρτησή μας από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Χρύσα Μαστροδήμου, Ο βιβλιοπώλης, εκδ. βακχικόν

  Ως ένα ψυχογράφημα, ως ένα μικρό μυθιστορηματικό φιλοσοφικό δοκίμιο μπορεί να χαρακτηριστεί το δεύτερο συγγραφικό πόνημα της Χρύσας Μαστ...