Μπορούμε, άραγε να συμπυκνώσουμε την ιστορία μίας τόσο μεγάλης χώρας σε ένα τόσο μικρό βιβλίο; Και μάλιστα με αρκετά επιτυχημένο τρόπο; Η απάντηση είναι καταφατική στην περίπτωση της «Μικρής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών» του ειδικευμένου στην αμερικανική ιστορία συγγραφέα James West Davidson την οποία μεταφράζει πολύ επιτυχημένα ο Ανδρέας Παππάς.
Όλα τα βιβλία που γράφονται ως «μικρές ιστορίες» είναι πάντοτε κατάλληλα προκειμένου να μάθει κάποιος την ιστορία ενός θέματος σε περιληπτική και όχι ιδιαίτερα λεπτομερή απόδοση. Τέτοιου είδους βιβλία προτείνονται συνήθως σε κάποιους που γνωρίζουν λίγα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα και θέλουν να αποκτήσουν μία γενική γνώση του εν λόγω αντικειμένου. Οπωσδήποτε δεν προτείνονται σε επιστήμονες και ειδικούς, διότι αναγκαστικά, λόγω μεγέθους, η συγγραφή δεν περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες.
Η μικρή ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά, όπως αναμένει κανείς, ξεκινά με την άφιξη του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο, αλλά ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφέρει και κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πως ήταν η ήπειρος πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι ευρωπαϊκές ασθένειες αποδεκάτισαν το μεγαλύτερο μέρος των γηγενών κατοίκων της ηπείρου, εκείνων που ο Κολόμβος αποκάλεσε λανθασμένα ως «Ινδιάνους», ένα όνομα, όμως, το οποίο δεν αποχωρίστηκαν ποτέ έκτοτε. Και μπορεί μεν το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι σήμερα «E pluribus unum», δηλαδή «από τα πολλά ένα», την εποχή, όμως, που ο Κολόμβος αφίχθη στην Αμερική σίγουρα ίσχυε το ανάποδο: μία ήπειρος, πολλοί λαοί.
Ο συγγραφέας δεν προβαίνει σε μια απλή απαρίθμηση των γεγονότων της πολιτικής ιστορίας. Αντιθέτως, πολλές φορές επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της χώρας και στην ιστορία των ηθών της ή ακόμη και των γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας σε σχέση με τη χώρα αυτή, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Αυτό κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον απ’ ότι θα ήταν μία «ξερή» απαρίθμηση των διαφορετικών Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Από την άλλη, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφέρει τα ονόματα κάποιων συγκεκριμένων Προέδρων και τις δράσεις τους, για τους οποίους έχει, βέβαια, κάτι να πει. Καλύπτει, έτσι πεντακόσια ολόκληρα χρόνια ιστορίας και φτάνει μέχρι και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την πανδημία του κορωνοϊού. Υπογραμμίζει, επίσης, το αναντίρρητο γεγονός ότι όλοι μας γράφουμε ιστορία με τις πράξεις μας κάθε μία δεδομένη στιγμή. Το ζήτημα είναι αν αυτές οι πράξεις μας επηρεάσουν και άλλους συνανθρώπους μας ή την κοινωνία γενικότερα, ή όχι.
Εν κατακλείδι, σε σαράντα σύντομα κεφάλαια, ο συγγραφέας καταφέρνει να ζωντανέψει όσες προσωπικότητες από την αμερικανική ιστορία θεωρεί σημαντικές και δεν διστάζει, ακόμη, να θέσει και εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της χώρας σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.