Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Κωνσταντίνος Σκιπητάρης, Οι Σιαμαίες

 

Ομολογώ ότι όταν έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σκιπητάρη με τον κάπως ασυνήθιστο τίτλο «Οι σιαμαίες», ένιωσα μεν μία κάποια περιέργεια για αυτό, κυρίως εξ’ αιτίας του πρωτότυπου τίτλου ο οποίος υποσχόταν ένα εξίσου πρωτότυπο και ευφάνταστο θέμα, αλλά, δεν κρύβω ότι ήμουν κάπως δύσπιστη σχετικά με το περιεχόμενό του. Κι όμως, η ανάγνωσή του, εν τέλει, εξελίχθηκε σε μια απρόσμενα υπέροχη και συναρπαστική διαδικασία.

 

Ο Κωνσταντίνος Σκιπητάρης γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου διαβιεί μέχρι σήμερα μετά από ένα διάλειμμα μετοίκησης στη Σίφνο, και ασχολείται με το θέατρο. Ίσως γι’ αυτό και η γραφή στο βιβλίο του να είναι κάπως θεατρική, κινηματογραφική και γρήγορη. Εξάλλου ο συγγραφέας αποδεικνύεται πολυπράγμων στον χώρο του θεάματος και της τέχνης. Εκτός από συγγραφέας είναι και γλύπτης, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, παραγωγός, αλλά και σεναριογράφος. «Οι σιαμαίες» είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο βασίζεται σε ένα ακόμη θεατρικό σενάριο του συγγραφέα.

 

Βρισκόμαστε εν έτει 1910 σε ένα μικρό αιγαιπελαγίτικο νησί, το οποίο δεν προσδιορίζεται. Εκεί γεννιούνται, μία νύχτα με καταιγίδα δύο σιαμαία κορίτσια. Η μητέρα τους πεθαίνει στη δύσκολη αυτή γέννα και ο πατέρας τους, ο Μιχάλης Χωλός είναι ναυτικός και αδιάφορος γενικά ως προς το θέμα της οικογένειας. Γι’ αυτό και τα κορίτσια αναλαμβάνουν να τα μεγαλώσουν οι γονείς της άτυχης γυναίκας. Μόνο που αυτό δεν είναι και ότι πιο εύκολο, αφού τα κορίτσια είναι ενωμένα στις δεξιές τους πλευρές και έχουν κοινό ήπαρ και αντίθετο προσανατολισμό. Έτσι το μεγάλωμά τους, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται… Εντούτοις τα κορίτσια καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της αναπηρίας τους και να γίνουν αποδεκτές και αγαπητές από τη μικρή, συντηρητική κοινωνία  του νησιού, ενώ ο  πατέρας τους οργώνει τις θάλασσες. Όλα αυτά έως τα έντεκά τους χρόνια. Τότε  όλα στις ζωές τους θα αλλάξουν, αφού ο πατέρας τους θα θυμηθεί ξαφνικά την ύπαρξή τους και θα έρθει στο νησί με σκοπό να πάρει μαζί τις κόρες του και να αποκομίσει από αυτές μεγάλα κέρδη, εκμεταλλευόμενος την αναπηρία τους.

 

Η ζωή των διδύμων τότε θα μετατραπεί σε εφιάλτη δίχως τελειωμό… Θα καταφέρουν άραγε να γλιτώσουν από τα κακόβουλα σχέδια που επιφυλάσσει για αυτές ο άσπλαχνος γεννήτοράς τους;

 

Ο Σκιπητάρης θα χειριστεί την ασυνήθιστη αυτή υπόθεση με μεγάλη μαεστρία και αφηγηματική δεινότητα και θα επιλέξει να δώσει στο βιβλίο του το πιο ευφάνταστο και αλλόκοτο τέλος που θα περίμενε κανείς. Ο αναγνώστες θα βιώσουν πολλά διαφορετικά συναισθήματα κατά την ανάγνωση του πονήματος, θα συγκινηθούν με το δράμα των κοριτσιών, θα θαυμάσουν τις προσπάθειες των παππούδων, θα λυπηθούν για τον χαμό της μάνας και θα θυμώσουν με τη μεταχείριση που ο ίδιος ο πατέρας θα επιφυλάξει στις κόρες του.

 

Ένα διαφορετικό, αλλοπρόσαλλο βιβλίο, το οποίο εξελίσσεται σε δικαστικό θρίλερ και υπόσχεται να καθηλώσει όσους αναγνώστες αποζητούν βιβλία πέρα από τα συνηθισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...