Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Yuval Noah Harari, Sapiens, Μια εικονογραφημένη ιστορία, Οι άρχοντες της Ιστορίας, εκδ. Αλεξάνδρεια

 

Η εξαιρετικά επιτυχημένη μεταφορά του βιβλίου «Sapiens, Μία σύντομη ιστορία του ανθρώπου» σε γκράφικ νόβελ του γνωστού Ισραηλινού ιστορικού Yuval Noah Harari συνεχίζεται με τον τρίτο εικονογραφημένο τόμο που τιτλοφορείται «Οι άρχοντες της Ιστορίας». Ο σκληρόδετος αυτός τόμος των 273 εικονογραφημένων σελίδων υπό μορφή κόμικ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση του Μιχάλη Λαλιώτη.

 

Πρόκειται για ένα έργο θαυμάσιο και προσιτό σε όλους, το οποίο απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης, ακόμη και σε εφήβους και μεγάλα παιδιά, όπως ακριβώς συνέβαινε, εξάλλου και με τους δύο προηγούμενους τόμους της σειράς. Ο αναγνώστης εντρυφώντας στα εν λόγω βιβλία δεν θα μάθει απλά ιστορία, αλλά θα λύσει χρόνιες απορίες που ενδεχομένως θα έχει και θα αναρωτηθεί για πολλά πράγματα τα οποία, ενδεχομένως, δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα σκεφτεί. Και όλα αυτά με τον πιο ευχάριστο τρόπο: με ένα ευκολοδιάβαστο και προσιτό σε όλους  εικονογραφημένο κείμενο, γεμάτο χιούμορ και πνεύμα, το οποίο διασκεδάζει και ψυχαγωγεί τους αναγνώστες.

 

Στο πρώτο τεύχος της εικονογραφημένης σειράς Sapiens με υπότιτλο «Η γέννηση του ανθρώπου», ο Harari είχε ασχοληθεί με την πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη κατά τους πρώτους αιώνες της ύπαρξής του και, πιο συγκεκριμένα με τις τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες, όταν αυτός βρισκόταν σε συνεχή περιπλάνηση και δεν ζούσε κάπου μόνιμα εγκατεστημένος. Στον δεύτερο τόμο της σειράς με υπότιτλο «Τα θεμέλια του πολιτισμού», ο Harari αναλύει τη μετάβαση του ανθρώπινου γένους από την τροφοσυλλογή κα το κυνήγι στις αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινωνίες της αρχαιότητας με τη μόνιμη εγκατάσταση και εξετάζει κάποιες από τις  πρώτες αυτοκρατορίες της ανθρωπότητας που έβαλαν τα θεμέλια του πολιτισμού μας, με πολλές αναλογίες, όμως, και αναφορές στη σύγχρονη ανθρωπότητα και ιστορία μας.

 

Ο τρίτος τόμος έχει υπότιτλο «Οι άρχοντες της Ιστορίας» και διαφέρει κάπως από τους δύο προηγούμενους στη δομή του, αφού η αφήγηση εδώ ξετυλίγεται υπό μορφή talk reality show, υπό μορφή διαγωνισμού σχετικά με το ποιος είναι τελικά ο κυρίως υπεύθυνος στο να κινεί τα νήματα της Ιστορίας. Η τύχη; Το χρήμα; Η θρησκεία; Οι αυτοκρατορίες; Η κυκλική τάση της Ιστορίας; Η ενοποιητική τάση της Ιστορίας; Οι συγκρούσεις; Όλες αυτές οι έννοιες «εξανθρωπίζονται» και προσωποποιούνται αναλύοντας στον αναγνώστη ιστορικά παραδείγματα και προσπαθώντας να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση ως οι απόλυτοι άρχοντες της Ιστορίας.

 

Πλάι στους διαγωνιζόμενους και την τηλεπαρουσιάστρια βρίσκονται οι κριτές, οι οποίοι ακούν τα επιχειρήματα των διαγωνιζομένων μαζί με το κοινό που παρεμβαίνει ενίοτε και διανθίζουν τη συζήτηση με τις δικές τους γνώσεις και απόψεις. Οι τέσσερις κριτές είναι: ο πατέρας Κλουγκ, θεολόγος και αρχαιολόγος, η καθηγήτρια Γιοσίτα, ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος, η καθηγήτρια Σαρασβάτι, βιολόγος και ζωολόγος, και ο καθηγητής Χαράρι, ιστορικός. Όλοι τους μας είναι γνωστοί από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς.

 

Η θαυμαστή αυτή περιήγηση-διαγωνισμός τελειώνει με την ανακήρυξη των νικητών του διαγωνισμού αφού αυτοί παρουσιαστούν και εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, αλλά και με μία έκπληξη στο φινάλε για τους αναγνώστες, η οποία θα δώσει συγχρόνως και την «πάσα» για τον τέταρτο τόμο της σειράς, ο οποίος θα ασχοληθεί με την επιστημονική επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...