Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον ευρωπαϊκό δυτικό κόσμο ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ιστορία των λαών της Άπω Ανατολής και την Ασία γενικότερα, ένα ενδιαφέρον που ανιχνεύεται τόσο σε κινηματογραφικό, όσο και σε λογοτεχνικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον αυτό αφορά την ιστορία πρωτίστως, αλλά και τις θρησκείες, τη φιλοσοφία και, γενικότερα, την κουλτούρα των λαών της μακρινής Ανατολής. Στην κυρίαρχη αυτή τάση, επομένως, συμπεριλαμβάνεται και η μετάφραση του βιβλίου της Νοτιοκορεάτισσας συγγραφέως Mirinae Lee από τις εκδόσεις Διόπτρα και τη Ρηγούλα Γεωργιάδου που έχει τίτλο «Οι 8 ζωές μιας εκατοντάχρονης χωρίς όνομα».
Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει και εκδίδει η πολλά υποσχόμενη Mirinae Lee, αν και έχει δημοσιεύσει πολλές φορές μέχρι τώρα κάποια διηγήματά της σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το μυθιστόρημά της αποτελεί ένα γοητευτικό περίπατο στην ιστορία της Κορέας, τόσο της Βόρειας, όσο και της Νότιας κατά τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από την ιστορία μιας πολύ ιδιαίτερης γυναίκας- χαμαιλέοντα. Η γυναίκα αυτή άλλαξε κατά τη διάρκεια της ζωής της ένα σωρό ονόματα και ταυτότητες. Ήταν μητέρα, ερωμένη, δολοφόνος, κατάσκοπος, σκλάβα, τρομοκράτισσα και εμπρήστρια, αλλά και καλλιτέχνιδα αποδράσεων. Όλα αυτά τα έκανε προκειμένου να επιβιώσει.
Η ιστορία ξεκινά στις αρχές του 21ου αιώνα σε ένα γηροκομείο, όταν η εκατοντάχρονη Μουκ αφηγείται την ιστορία της σε μία εργαζόμενη στο γηροκομείο. Η αφήγηση αυτή δεν λαμβάνει, όμως, χώρα με χρονολογική σειρά, ούτε με τον συμβατικό τρόπο μιας εγκιβωτισμένης αφήγησης, όπως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, οι οκτώ ζωές της εκατοντάχρονης ξετυλίγονται με συνεχή πισωγυρίσματα στον χρόνο: 1961, 1938, 1950,1942,1995,2005,2006. Ημερομηνίες σταθμοί, τόσο για τη ζωή της εκατοντάχρονης όσο και για την ιστορία της πολύπαθης Κορέας. Ο εμφύλιος πόλεμος, η εξαιρετικά βίαιη ιαπωνική κατοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η διαμελισμένη Κορέα εν μέσω του ψυχρού πολέμου είναι τα θέματα που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση του βιβλίου και στη ζωή της Μουκ.
Ο αναγνώστης που δεν έχει γνώση του θέματος θα συγκλονιστεί με τις περιγραφές των βασάνων της Μουκ, ιδιαίτερα από τον ψυχοπαθή πατέρα της που χτυπούσε την ίδια και τη μητέρα της, αλλά και, κυρίως, με τα βάσανα των γυναικών που χρησιμοποιούνταν ως σκλάβες του σεξ από τους Ιάπωνες στρατιώτες εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας. Τα βάσανα των Κορεατών δεν τελειώνουν, φυσικά, με τον πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, καθώς η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού κλίματος και του ανταγωνισμού μεταξύ της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με άρωμα ανατολής που θα συγκλονίσει τους αναγνώστες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.