Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Delphine Minoui, Το αλφάβητο της σιωπής, εκδ. Μίνωας, 2024

 


 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους καθηγητές όλου του κόσμου, στους φρουρούς της γνώσης ακόμη και στο πιο βαθύ σκοτάδι…

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντελφίν Μινουί αφιερώνει «Το αλφάβητο της σιωπής» στους δασκάλους του κόσμου, σε όλους αυτούς που υποφέρουν υπό στυγνά, αυταρχικά και τυραννικά καθεστώτα που καταστρατηγούν την ελευθερία πνεύματος και επιβάλλουν λογοκρισία. Ως λογοτέχνης, καθηγήτρια, αλλά και ως αναγνώστρια οφείλω να ομολογήσω, επομένως, ότι το εν λόγω βιβλίο με συγκίνησε βαθύτατα και πολύ περισσότερο από άλλα που διάβασα τη φετινή αναγνωστική χρονιά. Το ίδιο είχε συμβεί και με το έτερο βιβλίο της συγγραφέως «Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια». Αναντίρρητα, λοιπόν, καταλήγω στο εύλογο συμπέρασμα ότι η Μινουί όχι μόνο διαθέτει το χάρισμα του λόγου και της ωραίας γραφής, αλλά, επιπροσθέτως, επιλέγει κάθε φορά και ένα συγκλονιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για να γράψει και να ασχοληθεί με αυτό. Διότι, πραγματικά, τι θα ήταν ένα βιβλίο αν δεν είχε ενδιαφέρουσα θεματική, όσο καλά και να χειρίζεται τον λόγο ο συγγραφέας;

Στην προκειμένη περίπτωση, επομένως, το θέμα είναι το στυγνό καθεστώς Ερντογάν της γείτονας χώρας και οι διώξεις που αυτό ασκεί στους αντιφρονούντες. Πρωταγωνιστές εδώ είναι δύο καθηγητές πανεπιστημίου, ο Γκιοκτάι, καθηγητής οθωμανικής ιστορίας και η σύζυγός του Αϊλά, καθηγήτρια Γαλλικών και Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι του πνεύματος είναι αυτοί που υποφέρουν κυρίως υπό τέτοια αυταρχικά καθεστώτα σαν εκείνα  του Ερντογάν, του Πούτιν, του Κιμ Γιονγκ Ουν κ.α. Η συγγραφέας, επομένως, διαλέγει τους κατάλληλους πρωταγωνιστές προκειμένου να καταγγείλει τις αδικίες του καθεστώτος και να υψώσει τη δική της φωνή ενάντια σε όσους καταστρατηγούν την ελευθερία των ανθρώπων.

Ο Γκιοκτάι και η Αϊλά έχουν ένα μικρό κοριτσάκι και ζουν ευτυχισμένοι στην αγαπημένη τους πόλη, την Κωνσταντινούπολη, μέχρι το καθεστώς του Ερντογάν να τους βάλει στο στόχαστρο. Αιτία δεν είναι κάποια άμεση αντικυβερνητική ενέργεια του ζευγαριού, αλλά μία απλή υπογραφή του Γκιοκτάι σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την ειρήνη. Ο Γκιοκτάι δεν περίμενε ποτέ ότι μία απλή υπογραφή θα τον έστελνε στη φυλακή και θα κατέστρεφε την μέχρι τότε στρωμένη ζωή της Αϊλά και της κόρης τους Ντελίμ.

Η Αϊλά, μετά από τη σύλληψη του άντρα της, θα περάσει από όλες τις φάσεις: από την απόλυτη απογοήτευση και παραίτηση, μέχρι την ελπίδα και την αντίσταση. Θα τα πράξει όλα, αναμένοντας να λάμψει η πληγωμένη δικαιοσύνη της χώρας , να αποφυλακιστεί ο Γκιοκτάι και να επιστρέψει επιτέλους στο σπιτικό τους.

Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, ένας ύμνος στην ελευθερία του πνεύματος και στη σιωπή των αδικημένων και, επιπλέον, ένα πολύ καλό μάθημα προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς σημαίνει να ζει κανείς υπό ένα αυταρχικό καθεστώς, όλοι όσοι παραπονιούνται και γκρινιάζουν διαρκώς ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιώτα Γουβέλη, Η σκλάβα, εκδ. Διόπτρα

  Πώς ακριβώς ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς ζούσαν οι Ρωμιοί ραγιά...