Ένα μυθιστόρημα που θα μας εκπλήξει ευχάριστα είναι αυτό του νέου πρωτοεμφανιζόμενου στον λογοτεχνικό χώρο συγγραφέα Πάνου Κεβόπουλου, ο οποίος κατοικεί στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, με τίτλο «Η έξοδος». Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα ιδιότυπο μείγμα αστυνομικού, κοινωνικού, ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά και μυθιστορήματος μυστηρίου με έντονη και καταιγιστική, πολλές φορές, δράση.
Ο τίτλος είναι αναντίρρητα συμβολικός. Πρόκειται για την «έξοδο» του πρωταγωνιστή Μανώλη Σκουλά, την έξοδο στη φύση, αλλά και την έξοδο από αυτή τη ζωή σε μίαν άλλη… Ο Μανώλης ο φονιάς, είναι ένας άνθρωπος με έντονο ταμπεραμέντο και ισχυρή προσωπικότητα που παρασύρεται από τα πάθη του. Πιο συγκεκριμένα, η παρορμητική συμπεριφορά που επιδεικνύει ο Μανώλης στην αρχή του μυθιστορήματος είναι και αυτή η οποία κινεί το νήμα τα υπόθεσης στο βιβλίο.
Ο Μανώλης βρίσκει ατιμασμένη και σφαγμένη την αρραβωνιαστικιά του την Τριανταφυλλιά και ένοχος φαίνεται πως είναι ο καλύτερος του φίλος, ο Πέτρος. Έτσι, ενώ η Τριανταφυλλιά, ο Πέτρος και ο Μανώλης μεγάλωσαν μαζί, ο Μανώλης φονεύει τον Πέτρο προκειμένου να τον τιμωρήσει για το έγκλημα που διέπραξε κατά της αρραβωνιαστικιάς του. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όπως φαίνονται… Για την ακρίβεια είναι πολύ περισσότερο περίπλοκα και ο συγγραφέας για να ξεδιαλύνει το κουβάρι πρέπει να πιάσει τον μίτο της αφήγησης από πολλά χρόνια νωρίτερα…
Έτσι ενώ το φονικό τοποθετείται εν έτει 1917, η αφήγηση ανατρέχει πίσω ως τα τέλη του 19ου αιώνα, στα χρόνια της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, και συνεχίζεται ως τα μέσα του εικοστού, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση. Η εναλλαγή στις αφηγήσεις μεταξύ των ημερομηνιών δεν είναι γραμμική, αλλά αντίθετα, αποσπασματική, έως ότου συμπληρωθούν στο τέλος του βιβλίου όλα τα κομμάτια του παζλ που λείπουν.
Ο Μανώλης για να εξιλεωθεί για το φονικό που διέπραξε θα υπηρετήσει ως εθελοντής στο μικρασιατικό μέτωπο. Εκεί θα διακριθεί για τον ηρωισμό του και θα γνωρίσει από κοντά τον περίφημο «Μαύρο Καβαλάρη» τον Νικόλαο Πλαστήρα, υπό τις διαταγές του οποίου θα υπηρετήσει. Δεν θα καταφέρει, όμως, προς μεγάλη του απογοήτευση να ξεχάσει όλα όσα διαδραματίστηκαν στο νησί και αυτό διότι ο κύκλος του αίματος δεν έχει κλείσει, κάτι το οποίο βέβαια αυτός προς το παρόν αγνοεί… Αν όμως δεν κλείσει ο κύκλος του αίματος πώς θα μπορέσει ο Μανώλης να φτάσει στην πολυπόθητη λύτρωση, στην «έξοδο»;
Καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά που κρατούν ήδη από τον προηγούμενο αιώνα, λάθη και μοιραίες παραλείψεις, παρορμητισμός και έλλειψη σύνεσης, έρωτας, βαθιές φιλίες, προσωπικά μίση και πάθη, όλα αυτά είναι που ωθούν στη δράση τους ήρωες του βιβλίου και ιδίως τον πρωταγωνιστή, τον Μανώλη τον φονιά, ο οποίος μετά από το έγκλημά του θα ζήσει σαν φάντασμα πάνω στα κρητικά βουνά έως ότου φύγει για να υπηρετήσει στο μικρασιατικό μέτωπο.
Το μυθιστόρημα ξεχωρίζει για την έξυπνα στημένη πλοκή του και για την ανατομία στην ανθρώπινη ψυχολογία ενός φονιά, αλλά και ενός εγκληματία, την οποία επιχειρεί ο συγγραφέας. Δομείται σε πολλά μικρά κεφάλαια, τα οποία διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές εποχές και σε έξι μεγαλύτερα, τα οποία αντιστοιχούν στους κύκλους του αίματος, του έρωτα, της πατρίδος, της επιστροφής, της αντίστροφης μέτρησης και της τελικής λύσης του μυστηρίου. Ένα ακόμη δυνατό του σημείο είναι η κορύφωση της πλοκής που επιτυγχάνεται μόλις λίγο πριν από το τέλος του βιβλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.