Ένα μυθιστόρημα για τη μοναδική άγνωστη υπόγεια βιβλιοθήκη του Λονδίνου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουν ότι η Μεγάλη Βρετανία, εφόσον δεν κατελήφθη από τις ναζιστικές στρατιές του Χίτλερ, δεν γνώρισε τη φρίκη του πολέμου. Κι όμως, αγνοούμε σε μεγάλο βαθμό ότι οι Βρετανοί πολίτες γνώρισαν από πρώτο χέρι την καταστροφική λαίλαπα των βομβαρδισμών κατά τγ διάρκεια του Blitzkrieg από τη γερμανική Luftwaffe.
Μαζί με τα σπίτια των Βρετανών πολιτών που πλήττονταν από τις βόμβες, καταστρέφονταν και πολλά κτίρια, όπως και η βιβλιοθήκη στην καρδιά του Λονδίνου, στο Ιστ Εντ, και πιο συγκεκριμένα η βιβλιοθήκη του Μπέθναλ Γκριν, η οποία καταστράφηκε μία νύχτα του 1940 και έκτοτε μεταφέρθηκε στις υπόγειες σήραγγες του μετρό, όπου λειτούργησε μέχρι και το τέλος του πολέμου.
Η πλειονότητα των αναγνωστών σίγουρα αγνοεί επίσης το γεγονός ότι τα βιβλία έπαιξαν σπουδαίο ρόλο για την τόνωση του ηθικού των αμάχων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κόσμος χρειαζόταν, αναντίρρητα, κάτι για να του αποσπά το μυαλό από τη φρίκη των βομβαρδισμών ή την παράνοια της ναζιστικής κατοχής. Πράγματι, λοιπόν, η υπόγεια βιβλιοθήκη του Λονδίνου υπήρξε πολύτιμη αρωγός των βρετανικών αρχών στην προσπάθειά τους να τονώσουν το ηθικό των μαχόμενων Βρετανών.
Η Βρετανή συγγραφέας Kate Thomson ανακάλυψε τη συγκεκριμένη ιστορία κατά την περίοδο του εγκλεισμού μας τον καιρό της πανδημίας και αποφάσισε να τη μετατρέψει σε ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ξεκινάει, είναι η αλήθεια, κάπως χλιαρά και όσο κυλά, γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό.
Βιβλιοθηκάριος της υπόγειας βιβλιοθήκης ήταν μία προοδευτική για την εποχή της γυναίκα, μία νεαρή χήρα πολέμου, η Κλάρα Μπάτον. Βιβλιοθηκονόμος στις αλλοτινές ειρηνικές εποχές του παιδικού τμήματος της βιβλιοθήκης, καλείται τώρα στη δύσκολη περίοδο των γερμανικών βομβαρδισμών να γίνει βιβλιοθηκονόμος ολόκληρης της βιβλιοθήκης. Κοντά της η πανέμορφη εργένισσα Ρούμπι Μονρό, μια δυναμική, μα ευαίσθητη γυναίκα, που θα τη βοηθήσει στο έργο της.
Οι δύο γυναίκες δεν είναι όμως μόνο βιβλιοθηκονόμοι, αλλά αρωγοί ψυχών. Βοηθούν κάθε τραυματισμένο πλάσμα που έχει την ανάγκη τους, όπως και δύο μικρές Εβραιοπούλες που ζητούν καταφύγιο στη βιβλιοθήκη. Οι δύο γυναίκες θα παλέψουν κόντρα στις εξαιρετικά ισχυρές φαλλοκρατικές αντιλήψεις της εποχής και θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν τον έρωτα, αλλά και να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο μέσω των βιβλίων, οργανώνοντας λέσχες ανάγνωσης και προσπαθώντας να ξεπεράσουν τη λογοκρισία της εποχής που ασκείται σε ορισμένα αναγνώσματα.
Η Thomnson χωρίς μακροσκελείς περιγραφές δίνει έμφαση στη γρήγορη εξέλιξη της πλοκής και στην αποτύπωση του κλίματος του τρόμου που δημιουργούσαν οι βομβαρδισμοί στο Λονδίνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερο και κινηματογραφικό πόνημα που θα μας καταπλήξει.