Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Άννι Πρου, Άνθρωποι του δάσους, εκδ. Καστανιώτη, 2019, σελ.828, μεταφρ. Γ. Κυριαζής

Μια ιδιαίτερη μορφή της αμερικανικής πεζογραφίας, η Άννι Πρου μας ταξιδεύει στον μακρινό Καναδά σε ένα μαγευτικό χρονικό από τα τέλη του 17ου ως τον 21ο αιώνα. Έργο επικό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, μας μυεί στα άγνωστα βάθη τόσο των δασών, όσο και της ίδιας της ιστορίας. 
Η ιστορία ξεκινά όταν δύο φτωχοί, μα φιλόδοξοι, Γάλλοι φτάνουν στον Καναδά με σκοπό να χτίσουν στον Νέο Κόσμο μία καινούρια ζωή. Το βιβλίο παρακολουθεί τις ζωές τους και τις προσπάθειές τους να χτίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να επιβιώσουν μέσα σε έναν πρωτόγνωρο, και πολλές φορές εχθρικό για εκείνους, κόσμο. Η φύση, το δάσος και τα δώρα που τόσο απλόχερα χαρίζει στον άνθρωπο, η απληστία των λευκών εποίκων και η ασέβειά τους προς το φυσικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τις "πρωτόγονες" δοξασίες των "οπισθοδρομικών" γηγενών και οι συγκρούσεις τους, ο ανταγωνισμός των Αγγλογάλλων για τον Καναδά, η φεουδαρχία που σταδιακά καταρρέει και η ανερχόμενη παγκοσμιοποίηση, αλλά και η καταστροφή του δασικού πλούτου της Νέας Γαλλίας- του Καναδά- όλα αυτά είναι θέματα που θίγονται με σαφήνεια και επιδεξιότητα στο πόνημα της Αμερικανίδας συγγραφέως. 
Η Άννι Πρου όμως δεν σταματά εδώ. Συνεχίζοντας την πορεία των ηρώων της στον τόπο και τον χρόνο, μας προσφέρει εικόνες της Κίνας, της Ευρώπης και της Νέας Ζηλανδίας του παρελθόντος, αλλά και την πορεία των επιγόνων των αρχικών πρωταγωνιστών σε ένα χρονικό που φτάνει ως τη σημερινή εικόνα του Καναδά με την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή. Διότι, πάνω απ΄όλα, το βιβλίο αυτό της Άννι Πρου δεν είναι παρά ένας ύμνος στο δάσος και τα καλά κρυμμένα μυστικά του, τα οποία τόσο καλά η συγγραφέας γνωρίζει.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η καθηλωτική γραφή και οι εναλλαγές στην υπόθεση.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: όσοι αγαπούν τα μεγάλα επικά μυθιστορήματα τύπου "Όσα παίρνει ο άνεμος" αλλά και τα δάση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...