Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Γιάννης Κ. Χρονόπουλος, Το χρονικό της μικρασιατικής εκστρατείας, εκδ. Historical Quest, 2019, σελ.384

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχει να μας προσφέρει η ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής είναι το πόνημα του πολυγραφότατου ιστορικού και εκδότη Γιάννη Χρονόπουλου. 
Αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα βιβλία που αφορούν το θέμα είναι η μορφή του: η μορφή ημερολογιακών καταγραφών που ακολουθεί ο συγγραφέας στο πρώτο μέρος του χρονικού του από τον θρίαμβο του τέλους του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1919 μέχρι και την υποχώρηση του ελληνικού στρατού από το μικρασιατικό μέτωπο και την καταστροφή της Σμύρνης. 

Το πόνημα εστιάζει τόσο στα μέτωπα του στρατού και τις στρατιωτικές εξελίξεις, όσο και στο διπλωματικό παρασκήνιο της όλης υπόθεσης. Έτσι ο αναγνώστης εξασφαλίζει μία διευρυμένη και πλήρη οπτική γωνία του εξεταζόμενου θέματος. Ο αρχικός θρίαμβος της συνθήκης των Σεβρών και του Βενιζέλου, το βαρύ κλίμα του Εθνικού Διχασμού, η θετική στάση της Αντάντ απέναντι στην ελληνική προέλαση στη Μικρά Ασία που μεταστράφηκε όμως γοργά μετά το 1920, οι νίκες του ελληνικού στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο και η τελική κατάρρευσή του μετά από τις μάχες-ορόσημα του Σαγγάριου και του Αφιόν Καραχισάρ. 
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει εκτενώς τις βιογραφίες των πρωταγωνιστών  της μικρασιατικής εμπλοκής, βενιζελικών και βασιλικών, από διπλωμάτες, πολιτικούς και διοικητές μέχρι Έλληνες αλλά και Τούρκους αξιωματικούς, δίνοντάς μας ενίοτε μερικές ενδιαφέρουσες παρενθέσεις, όπως αυτή της πολύκροτης δίκης των 6, της αποτίμησης του ρόλου του Βενιζέλου στο όλο ζήτημα, αλλά και του ρόλου που διαδραμάτισαν κι άλλα βασικά πρόσωπα, όπως ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης Νικόλαςο Πλαστήρας κ.α.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η ημερολογιακή μορφή του που μας μεταφέρει καρέ καρέ στους τόπους όπου διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του σύγχρονου ελληνισμού. Στα συν του πρέπει επίσης να συγκαταλεγεί η αμεροληψία και ο επαγγελματισμός με τους οποίους ο συγγραφέας εκθέτει τα γεγονότα, καθώς και η πληθώρα και η εγκυρότητα των πηγών του.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: Εν κατακλείδι, το πόνημα απευθύνεται σε οποιονδήποτε, ιστορικό και μη, θέλει να αποκτήσει μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τη μικρασιατική εκστρατεία και τα αίτια της τελικής ήττας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...