Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Παναγιώτης Καμπάνης, Φύλαξ, εκδ. Γράφημα, 2017, σελ.333

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που κινείται στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ ιστορίας, αρχαιολογίας, θρησκειολογίας, συμβολολογίας και μαγείας προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ο Δρ. ιστορίας και αρχαιολογίας Παναγιώτης Καμπάνης. Πρόκειται πραγματικά για βιβλίο που δεν έχει όμοιό του στον χώρο των ελληνικών εκδόσεων.
 Ο Παναγιώτης Καμπάνης μας ταξιδεύει πίσω σε μία από τις πιο ταραγμένες περιόδους της ιστορίας, στην Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.), στην εποχή δηλαδή όπου ο κλονιζόμενος παγανισμός προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβιώσει από τη νεοαφιχθείσα χριστιανική λαίλαπα. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ζωές των ανθρώπων αυξάνει την πίστη τους στη μαγεία και, κατά συνέπεια, σε φυλακτά κάθε λογής.
Το βιβλίο, επομένως, είναι  αφιερωμένο στα διάφορα φυλακτά  εκείνης της περιόδου. Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν μείξη χριστιανικών και παγανιστικών στοιχείων, αντανακλώντας τον συγκρητισμό της εποχής. Χριστιανικοί σταυροί και μη, μάτια που  αποτρέπουν τη βασκανία, χριστιανικές και παγανιστικές θεότητες, τελετουργικοί φαλλοί, ζώα, όλα έχουν τη θέση τους στα περίαπτα, τα μανιάκια, τα περιδέραια τις λειψανοθήκες και τα δαχτυλίδια της εποχής, όπως και οι πολύτιμοι λίθοι, σαν τον ίασπη, τον αχάτη και τον καρνεόλιο. Φυλακτά του έρωτα, του γάμου, της υγείας, του φθόνου και της βασκανίας, της γυναίκας και του παιδιού, καθώς και τα διαβατήρια φυλακτά της ψυχής όλα έχουν τη θέση τους, αλλά και τις εικόνες τους στο βιβλίο του Καμπάνη, μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης θα γνωρίσει καλύτερα την εποχή, αλλά και θα νιώσει συχνά σαν να παρατηρεί τις προθήκες κάποιου μουσείου.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: οι πολλές εικόνες και η ευρύτητα κάλυψης του θέματος από όλες του τις απόψεις.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οπωσδήποτε αρχαιολόγοι και ιστορικοί, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για τη σημασία και τη χρησιμότητα των συμβόλων ανά τους αιώνες και για την ιστορία. Είναι επίσης ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλα τα ανήσυχα αναγνωστικά πνεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...