Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Mauro Bonazzi, Με τα μάτια των Αρχαίων Ελλήνων, Η αρχαία σοφία στην υπηρεσία των σύγχρονων καιρών, εκδ. Κέδρος, 2019,σελ.227


Τι θα κερδίσουμε άραγε αν αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων;
Ο Mauro Bonazzi, καθηγητής της ιστορίας της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου έχει την απάντηση στο νέο του βιβλίο "Με τα μάτια των Αρχαίων Ελλήνων". Μέσα από δεκαέξι σύντομα δοκίμια που άπτονται ποικίλης θεματολογίας επιχειρεί ένα ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας των Αρχαίων Ελλήνων.
Τα θέματα που απασχόλησαν τους αρχαίους φιλοσόφους, τα οποία εξακολουθούν να απασχολούν κι εμάς σήμερα, θέτουν κυρίως ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε, ποιο είναι το νόημα της ζωής και πως ακριβώς ορίζεται η ευτυχία, ερωτήματα που σχετίζονται με την ύπαρξή μας.
Ο συγγραφέας επιχειρεί εύστοχους παραλληλισμούς με σύγχρονους φιλοσόφους και σύγχρονες καταστάσεις τους οποίους και τις οποίες αντιπαραβάλει με κάποιες θέσεις των αρχαίων φιλοσόφων. Κανείς δεν μένει απέξω. Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, μέχρι τον Ηράκλειτο, τον Θουκυδίδη και τον Νίτσε, οι απόψεις όλων περνούν από το μικροσκόπιο εν συντομία. Ακόμη γίνονται επιτυχημένοι παραλληλισμοί με τους ομηρικούς ήρωες και εξετάζεται το νόημα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.
Η Αντιγόνη ή ο Κρέοντας είχε δίκιο στην περίφημη διαμάχη τους σχετικά με τους νόμους Θεών και ανθρώπων; Τι ακριβώς είναι η νοσταλγία; Μπορούμε άραγε να διδαχτούμε κάτι και από τους σοφιστές και τον περίτεχνο χειρισμό του λόγου τους; Είχε δίκιο ο Ηράκλειτος όταν έλεγε ότι όλα αλλάζουν συνεχώς; Είναι λογικό να διαφοροποιούνται τόσο οι μαθητές από τους δασκάλους τους, όπως συνέβη με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Κατά πόσον οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και όχι γύρω μας; Και, τέλος, ποια είναι η θέση της φιλοσοφίας σήμερα που η επιστήμη κρατάει τα σκήπτρα;
Το βιβλίο δεν δίνει οριστικές απαντήσεις, εξάλλου, όπως λέει και ο τίτλος του δεν διεκδικεί την αυθεντία, θέλει απλώς να προσφέρει μία εναλλακτική ματιά με τα μάτια των αρχαίων στα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου.
Ευκολοδιάβαστο και μικρό βιβλίο τσέπης, το πόνημα αυτό προσφέρει μία εναλλακτική ματιά στον κόσμο των αρχαίων και της φιλοσοφίας και αξίζει να διαβαστεί από ανήσυχα και διαρκώς σκεπτόμενα πνεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...