Μία περιπέτεια με τους Πράσινους και τους Βένετους στο Βυζάντιο το έτος 430 μ.Χ. αφηγείται η Σαντορινιά συγγραφέας Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη στο βιβλίο της με τίτλο «Με τους Πράσινους και τους Βένετους», που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών.
Η Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη έχει συγγράψει τρία ακόμη ιστορικά μυθιστορήματα και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη εν έτει 430 μ.Χ., όταν λαμβάνουν χώρα στην πόλη οι εορτασμοί του ιωβηλαίου από την ίδρυση της πόλης (330μ.Χ.). Δύο αδέλφια, ο μυρεψός- αρωματοπώλης- Στέργιος και ο Αλέξιος με καταγωγή από τη δεύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη Θεσσαλονίκη, επισκέπτονται την πρωτεύουσα για να μπορέσει ο Στέργιος να προωθήσει το ιδιαίτερο και πρωτότυπο άρωμα που δημιούργησε.
Τα δύο αδέλφια φτάνουν στην πόλη ακριβώς όταν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του ιωβηλαίου στον Ιππόδρομο της πόλης κορυφώνονται και η διαμάχη μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων-ιδίως των Πράσινων και των Βένετων-βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Ο Στέργιος και ο Αλέξιος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον Ιππόδρομο τις περίφημες αρματοδρομίες που διεξάγονται με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της πόλης, αλλά αναπάντεχα γεγονότα θα κάνουν το ταξίδι να πάρει αναπάντεχη τροπή. Θα καταφέρει ο Στέργιος άραγε να ικανοποιήσει την επιθυμία του και να προωθήσει το περίφημο άρωμά του;
Η Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη επικεντρώνεται συγγραφικά στη ζωή της Βασιλεύουσας όπως αυτή εκτυλίσσεται γύρω από τον Ιππόδρομο, τις αντίπαλες παρατάξεις, τα εκεί θεάματα και τον κόσμο που συρρέει στα πανδοχεία της πόλης την εποχή αυτή. Προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες της καταπληκτικές περιγραφές της Κωνσταντινούπολης κατά την πρωτοβυζαντινή εποχή επί της βασιλείας του Θεοδοσίου του Δεύτερου και συνάμα ρίχνει μία πολύ καλή ματιά στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών εν έτει 430 μ.Χ.
Η συγγραφέας, λόγω της εκπαιδευτικής της ιδιότητας, γνωρίζει πολύ καλά που πρέπει να δώσει βάρος σχετικά με τις ιστορικές πληροφορίες οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο της, καθώς και ποιες να παραλείψει, έτσι ώστε να μην κουράσει τους μικρούς αναγνώστες της. Το παιδί, λοιπόν, μαθαίνει πρωτοβυζαντινή ιστορία με ευχάριστο τρόπο μέσα από το παρόν πόνημα. Του δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να εμβαθύνει λίγο παραπάνω στις γνώσεις του σχετικά με τη συγκεκριμένη εποχή και με τον τρόπο λειτουργίας του Ιπποδρόμου γενικότερα χάρη στις ιδιαίτερα κατατοπιστικές πληροφορίες που σταχυολογεί η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ρο συγκεκριμένο πόνημα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν βυζαντινή ιστορία στις σχολικές βαθμίδες του δημοτικού και του γυμνασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.