Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να γνωρίσει κάποιος από πρώτο χέρι τη ζωή κάποιας μεγάλης διασημότητας είναι, αναμφίβολα, μία μυθιστορηματική βιογραφία, γραμμένη με τρόπο προσεγμένο και σεβασμό τόσο προς την Ιστορία και τη βιογραφούμενη προσωπικότητα, όσο και προς τον αναγνώστη. Τέτοια περίπτωση είναι η παράλληλη βιογραφία δύο μεγάλων γυναικών του εικοστού αιώνα της Ζακλίν Μπουβιέ(Τζάκι Κέννεντι) και της διάσημης ντίβας Μαρίας Κάλλας στο βιβλίο της Αμερικανίδος συγγραφέως Gill Paul με τίτλο «Τζάκι και Μαρία».
Η έμπειρη και πολυγραφότατη συγγραφέας, αν και το μεγαλύτερο μέρος του έργου της δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στην Ελλάδα, εκτός από τις ζωές των δύο γυναικών, σκιαγραφεί μοιραία και τις ζωές στο βιβλίο της δύο εξίσου μεγάλων ανδρών: του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κέννεντυ και του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Οι ζωές της Κάλλας και της Ζακλίν συναντήθηκαν δια μέσου του Αριστοτέλη Ωνάση. Το βιβλίο αφηγείται τις ζωές των δύο γυναικών με χρονολογική αφετηρία το έτος 1957, τότε που η Κάλλας συνάντησε για πρώτη φορά τον Ωνάση και καταληκτική το 1977, όταν η Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή, δύο χρόνια μόλις μετά από τον Ωνάση.
Η Paul κινεί επιδέξια και εναλλάξ την αφήγηση από τη ζωή της μεγάλης ντίβας σε εκείνη της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, εστιάζοντας σε καίρια γεγονότα της ζωής τους. Αυτά στη περίπτωση της Κάλλας, αφορούν τη γνωριμία της με το Ωνάση, τον χωρισμό της με τον Μενεγκίνι, τις κρουαζιέρες της με τη Χριστίνα, τη θαλαμηγό του Ωνάση, τις περιοδείες της μεγάλης ντίβας ανά τον κόσμο, τη διαρκή ανησυχία που έτρεφε για την κατάσταση της φωνής της, αλλά και την πολύκροτη σχέση της με τον Έλληνα μεγιστάνα που γνώρισε πολλές διακυμάνσεις και δεν οδηγήθηκε ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας.
Στην περίπτωση της Τζάκι Κένεντυ, τα περιγραφόμενα από τη συγγραφέα γεγονότα της ζωής της αφορούν τόσο τη δικής της ζωή και τη γνωριμία της με τον Τζον Κέννεντυ, τον μετέπειτα Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και σπουδαία γεγονότα του εικοστού αιώνα, όπως η δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου το 1963, αλλά και εκείνη του αδελφού του, του γερουσιαστή Μπομπ Κένενντυ πέντε μόλις χρόνια αργότερα. Η Τζάκι ήταν εκείνη που ανέβηκε τελικά τα σκαλιά της εκκλησίας μαζί με τον Ωνάση, βυθίζοντας στη θλίψη τη μεγάλη ντίβα. Βέβαια, το μοιραίο ζευγάρι δεν χώρισε ποτέ τελειωτικά, καθώς φαίνεται ότι ο Ωνάσης αγαπούσε κατά βάθος την Κάλλας, έστω κι αν αυτός ο αθεράπευτος γυναικάς δεν μπόρεσε ποτέ τελικά να παραμείνει σε όλη του τη ζωή με μία μονάχα γυναίκα.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία έξοχη περιγραφή των «βίων παράλληλων» της Τζάκι και της Μαρίας, που διαβάζεται απνευστί και θα μας χαρίσει μία γοητευτική αναδρομή στον κόσμο των πλουσίων και των μεγάλων προσωπικοτήτων του κόσμου στα μέσα του εικοστού αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.