Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Elle Cosimano, Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται, εκδ. Μίνωας

 

Τα βιβλία της γνωστής συγγραφέως από τις ΗΠΑ, της Ελ Κοσιμάνο, αποτελούν μία πρωτότυπη εξαίρεση στον τομέα της αστυνομικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας μυστηρίου, του πιο δημοφιλούς είδους ανάγνωσης, ίσως, στις μέρες μας. Τέτοιου είδους πονήματα είναι από τα ελάχιστα που εκδίδονται σήμερα, έχοντας ως πρωταγωνιστή-ερευνητή των εγκλημάτων, όχι έναν εξειδικευμένο ντετέκτιβ-αστυνόμο, αλλά μία πρόσφατα διαζευγμένη μητέρα δύο μικρών παιδιών. Επιπροσθέτως, τα βιβλία της Κοσιμάνο συνδυάζουν με τρόπο μοναδικό την καταιγιστική δράση και την έξυπνη πλοκή με το χιούμορ.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς με τίτλο "Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται" είναι, ίσως, το απολαυστικότερο από τα τρία της σειράς, αν και πολλοί αναγνώστες θα δυσκολεύονταν να διαλέξουν μεταξύ των τριών. Το πρώτο βιβλίο της σειράς ήταν το "Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει" και σε αυτό η πρωταγωνίστρια έμπλεκε σε μία εγκληματική υπόθεση άθελά της. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο "Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά" η πρωταγωνίστρια προσπαθούσε να σώσει τον πρώην άντρα της από κάποιον ο οποίος ήθελε να τον δολοφονήσει.

 Στο "Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται", η συγγραφέας-πρωταγωνίστρια-ντετέκτιβ ερωτεύεται τον όμορφο αστυνόμο-ντετέκτιβ Νικ και έρχεται αντιμέτωπη με τη ρώσικη μαφία. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται σε μία σχολή εκπαίδευσης αστυνομικών, στην οποία η Φίνλεϊ θα βρεθεί να "φοιτά" προκειμένου να εξιχνιάσει το έγκλημα και να ανακαλύψει τελικά την ταυτότητα εκείνου που είχε προσπαθήσει στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς να δολοφονήσει τον άντρα της. Μαζί της η πάντοτε πανέξυπνη και αστεία νταντά και λογίστριά της, η Βέρο.

Τα παιδιά της Φίνλεϊ δεν κάνουν στον βιβλίο αυτό τόσο αισθητή την παρουσία τους όσο στα άλλα δύο βιβλία της σειράς, το πνευματώδες, όμως, χιούμορ της πρωταγωνίστριας και ο αυτοσαρκασμός της θα διασκεδάσουν και πάλι τα μέγιστα τους αναγνώστες.

Η Φίνλεϊ είναι, αναντίρρητα, μία από τις συμπαθητικότερες ηρωίδες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Έξυπνη, τρυφερή, αληθινή και τραγικά ανθρώπινη, προορίζεται για να αγαπηθεί από όλους τους αναγνώστες. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος,  ότι η Κοσιμάνο αφήνει μία εκκρεμότητα στο τέλος του βιβλίου, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...