Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Elle Cosimano, Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά, εκδ. Μίνωας


 

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα ανήκουν στο πιο δημοφιλές, ίσως, είδος λογοτεχνίας στις μέρες μας. Η πληθώρα από αυτά που κυκλοφορούν, σε πολλές, διαφορετικές εκδόσεις, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Πολλά από αυτά συνδυάζονται έξοχα με ιστορικά στοιχεία ή διαδραματίζονται σε παλαιότερες ιστορικές εποχές, πρόκειται δηλαδή για αστυνομικά ιστορικά μυθιστορήματα. Δεν έτυχε όμως ποτέ να διαβάσω αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο με τόση μεγάλη δόση χιούμορ και τόσο πνεύμα, όσο τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Elle Cosimano, της βραβευμένης συγγραφέως , κάτοικο των ΗΠΑ.

 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» εκδόθηκε τον περασμένο Γενάρη και, παρ’ όλο που πρόκειται για «ανάλαφρο» είδος λογοτεχνίας, ήταν ιδιαίτερα πνευματώδες και έξυπνο. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά» κινείται στο ίδιο πνεύμα. Και στα δύο η πρωταγωνίστρια Φίνλεϊ είναι μητέρα δύο πολύ μικρών παιδιών και προσφάτως χωρισμένη. Και αυτό ακριβώς είναι και το αξιοπρόσεκτο-και το πρωτότυπο συγχρόνως- στο συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα: κανένας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος δεν έκανε ποτέ, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, πρωταγωνίστρια-ντετέκτιβ μητέρα μικρών παιδιών!

 

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς η Φίνλεϊ μπλέκεται εντελώς άθελά της σε μια πραγματική υπόθεση ανθρωποκτονίας. Στο δεύτερο βιβλίο η Φίνλεϊ, με σύμμαχο την πιστή της νταντά- λογίστρια και τον γοητευτικό ντετέκτιβ Άντονι, προσπαθεί να σώσει τον πρώην άντρα της από κάποιον άγνωστο που φιλοδοξεί να τον δολοφονήσει.

 

Πέρα από το αστυνομικό στοιχείο και εκείνο του εγκλήματος, το οποίο σαφώς υπερτερεί στον μύθο, η συγγραφέας επιχειρεί να αναδείξει στο μυθιστόρημά της και τις δυσκολίες-οικονομικές και μη- που αντιμετωπίζει μία σύγχρονη διαζευγμένη γυναίκα με μικρά παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, η Φίνλεϊ καταφέρνει εξαιρετικά να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις και τους πολλαπλούς ρόλους της. Να σημειώσουμε εδώ ότι, συν τοις άλλοις, η Φίνλεϊ είναι και συγγραφέας και, πραγματικά, αποτελεί πολύ έξυπνο εφεύρημα από μέρους της Cosimano, το γεγονός ότι η Φίνλεϊ ενσωματώνει στο βιβλίο που προσπαθεί να γράψει- και παράλληλα με την εξιχνίαση του εκάστοτε εγκλήματος-στοιχεία από τις καταστάσεις τις οποίες η ίδια βιώνει στην παρούσα φάση της ζωής της και από το έγκλημα που η ίδια προσπαθεί να εξιχνιάσει.

 

Πρόκειται, επομένως, για ένα ευκολοδιάβαστο και συναρπαστικό βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από όλους, ακόμη και από εφήβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...