Το Διάστιχο επιμελήθηκε δυο αφιερωμάτων, ενός συλλογικού τόμου-αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ενός έτερου συλλογικού επετειακού τόμου για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως Ζωρζ Σαρή.
Στα είκοσι πέντε κείμενα του τόμου για τη Μικρασιατική Καταστροφή-συν ένα της εισαγωγής-καταξιωμένοι συγγραφείς, φιλόλογοι και καθηγητές πανεπιστημίου γράφουν για τους τρόπους με τους οποίους επέδρασε η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνική παραγωγή του εικοστού αιώνα.
Το 1922 υπήρξε πράγματι έτος-ορόσημο για τους Έλληνες, μαζί, φυσικά, με το 1453. Δεν ήταν επομένως δυνατό να μην επιδράσει τα μέγιστα όλη αυτή η θλίψη και ο πόνος από τον ξεριζωμό των προσφύγων και την απώλεια των μικρασιατικών πατρίδων στην έμπνευση των ανθρώπων του πνεύματος και, κατ’ επέκταση, στη λογοτεχνική παραγωγή.
Έτσι στον παρόντα τόμο γίνονται αναφορές σε έργα-τομές που εμπνεύστηκαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έργα όπως την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα, την «Αιολική Γη», τη «Γαλήνη» και το «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, το «Οι νεκροί περιμένουν» και το «Αϊβαλί η πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου, «Τα παιδιά της Νιόβης» του Τάσου Αθανασιάδη, αλλά και πιο σύγχρονα ή την τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή για τη Σμύρνη, το βιβλίο «Ο καφές της Φιλαρέτης» της Μόνας Σαββίδου και ένα σωρό άλλα.
Οι συγγραφείς δεν παρουσιάζουν, όμως, μονάχα τις εικόνες της καταστροφής και της προσφυγιάς. Αντιθέτως, στο έργο τους πρωταγωνιστούν πολλές φορές και οι παλιές, καλές ειρηνικές μέρες της αρμονικής συμβίωσης με τους μουσουλμάνους.
Ο τόμος για τη Ζωρζ Σαρή, από την άλλη, ανθολογεί επίσης τα κείμενα είκοσι τεσσάρων συγγραφέων, επίσης συγγραφέων, φιλολόγων ή καθηγητών πανεπιστημίου -μαζί με τον πρόλογο τα οποία αφορούν διάφορες πτυχές του έργου της μεγάλης συγγραφέως που μαζί της μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελληνόπουλων. Εδώ θα βρούμε αναφορές σε διάσημα βιβλία της που όλοι μας απολαύσαμε ως παιδιά, όπως το «Ο θησαυρός της Βάγιας», «Τα χέγια», «Νινέτ», «Ο χορός της ζωής», «Όταν ο ήλιος…», «Τα στενά παπούτσια», αλλά και αναφορές για τη ζωή της ίδιας της συγγραφέως. Τα έργα αυτά της συγγραφέως αναλύονται ενδελεχώς από τους συντάκτες του τόμου, που εντοπίζουν, επιπροσθέτως σε αυτά και τα καινοτόμα στοιχεία στη συγγραφή της Σαρή.
Κάποια άλλα κείμενα του τόμου αφορούν τη φιλία της με την Άλκη Ζέη ή την οικογένειά της, ενώ άλλα εκθέτουν την ψυχολογική διάσταση των βιβλίων της, την επίδραση της εποχής της στο έργο της, αλλά και τις διασκευές των έργων της στον κινηματογράφο, σε graphic novel, ή την τηλεόραση.
Ειδικά όσοι από εμάς έχουμε διαβάσει ως παιδιά και ως έφηβοι βιβλία της Ζωρζ, θα απολαύσουμε τα μέγιστα την ανα- περιήγηση στον κόσμο της μέσα από τις σύγχρονες ματιών των σημερινών ανθρώπων. Διότι η Ζωρζ Σαρή θεωρείται-και δικαίως-μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς για παιδιά στη χώρα μας, μαζί με τα βιβλία της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών.
Επομένως, πρόκειται για αφιερώματα που προσφέρουν μία έτερη φιλολογική-λογοτεχνική ματιά τόσο στη Ζωρζ Σαρή, όσο και στη λογοτεχνική παραγωγή γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.