Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Σταύρος Παναγιωτίδης, Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας 2, εκδ. Κέδρος

 

            Μετά το πολύ επιτυχημένο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας μέρος 1» του Σταύρου Παναγιωτίδη που κυκλοφόρησε το 2023 από τις εκδόσεις Κέδρος, ο συγγραφέας επανέρχεται με ένα ακόμη μικρό, ευκολοδιάβαστο και καλογραμμένο βιβλιαράκι, το οποίο απαριθμεί, ως μέρος δεύτερο, αρκετούς ακόμη μύθους της Ελληνικής Ιστορίας, αποκαθηλώνοντάς τους από το βάθρο τους. Και η αλήθεια είναι βέβαια πως έχουν γραφτεί πολλά βιβλία μέχρι τώρα για τους μύθους στην Ιστορία και θα μπορούσαν να γραφτούν και άλλα πολλά, καθώς οι μύθοι που έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους της φαντάζουν  κυριολεκτικά ατέλειωτοι…

            Κι όμως, ο συγγραφέας πιστεύει ότι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι επιβεβλημένη και ότι δεν πρόκειται να βλάψει την εθνική μας υπόσταση, όπως ίσως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. Στο βιβλίο του ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Σταύρος Παναγιωτίδης ασχολείται με τους μύθους της ελληνικής ιστορίας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την Ιστορία πιθανότατα θα γνωρίζουν ότι κάποιοι από αυτούς τους μύθους πράγματι δεν απηχούν την ιστορική αλήθεια. Κάποιοι, όμως, είναι περισσότερο άγνωστοι και σίγουρα θα καταπλήξουν και θα διαφωτίσουν τους λιγότερο διαβασμένους αναγνώστες. Ιδού, επομένως, ορισμένα παραδείγματα.

            Το διάσημο ελληνικό κλαρίνο δεν ήταν ελληνικό αρχικά, αλλά γερμανικό όργανο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πηγή που να τεκμηριώνει ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, αλλά ούτε και το γεγονός ότι οι λωρίδες της σημαίας μας συμβολίζουν τη φράση «Ελευθερία ή θάνατος». Ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, ο Αρχιμήδης δεν βγήκε γυμνός στους δρόμους για να φωνάξει «Εύρηκα», ούτε, όμως, και ο Ερρίκος Σλήμαν αποκάλυψε τη γνωστή ομηρική Τροία. Και να ’ταν μόνο αυτά…

            Οι περισσότεροι μύθοι, σύμφωνα με τον συγγραφέα δημιουργούνται για λόγους εθνικιστικούς. Πολλοί δε για ενισχύσουν τη φήμη ενός προσώπου ή τη σημασία ενός γεγονότος. Πολλές φορές, όπως μας εξηγεί και ο ίδιος, ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων δεν είναι τελικά αξιόπιστοι…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το βιβλίο αυτό θα μάθουμε Ιστορία. Και θα μάθουμε με απλό, εύληπτο τρόπο, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια στο βάθρο της και διαχωρίζοντάς την από τον μύθο, ο οποίος συχνά, βέβαια, αποδεικνύεται πολύ ισχυρός, αλλά και πιο γοητευτικός. Είναι, όμως, καθήκον μας τόσο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια όσο και να αναρωτηθούμε για τον λόγο για τον οποίο οι μύθοι αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν και επιμένουν  να λογίζονται ως αληθινοί…

Το μόνο βέβαιο είναι, επίσης, πως αν τέτοιου είδους βιβλία ενσωματώνονταν στη σχολική εκπαίδευση, τα παιδιά μας θα έβρισκαν το μάθημα της Ιστορίας απείρως πιο γοητευτικό και ενδιαφέρον. Η ιστορική αλήθεια πολλές φορές πονάει και δεν είναι διόλου ευχάριστη… Αλλά οφείλουμε να τη δεχτούμε, όσο κι αν, ορισμένες φορές, δεν μας αρέσει…

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Taylor Jenkins Reid, Ατμόσφαιρα, εκδ. Ψυχογιός

  Μια γυναίκα ερωτευμένη με τα αστέρια-και όχι μόνο!               Αλήθεια, πόσα μυθιστορήματα έχουμε διαβάσει με ήρωες αστρονόμους ...