Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Ελένη Τσαμαδού, Στη σκιά της ζωής τους, εκδ. Ψυχογιός

 

Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια τη λογοτεχνική πορεία της γνωστής συγγραφέως Ελένης Τσαμαδού και, ομολογώ, ότι έχων περάσει πολύ ευχάριστες στιγμές διαβάζοντας τα βιβλία της. Η εν λόγω συγγραφέας έχει συγγράψει τόσο ιστορικά όσο και κοινωνικά μυθιστορήματα από το 2006, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο. Εγώ προσωπικά ξεχώρισα το βιβλίο της «Οι άνεμοι του χρόνου», το οποίο μας ταξίδευε πίσω στην εποχή του Ύστερου Βυζαντίου και της Άλωσης, αλλά και το «Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη», το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά. Το παρόν της πόνημα με τίτλο «Στη σκιά της ζωής τους» δεν είναι μεν ιστορικό μυθιστόρημα, έχει όμως πολλές ιστορικές αναφορές στην ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα.

Όλα ξεκινούν εν έτει τον Μάιο του 1987 στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπένινγκ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Τότε μία συνηθισμένη γυναίκα, σύζυγος στρατιωτικού, μητέρα και νοικοκυρά, εξαφανίζεται ξαφνικά δίχως να αφήσει ίχνη. Η γυναίκα αυτή είναι η Λούση, η άλλοτε υιοθετημένη κόρη, η οποία παίρνει την ξαφνική απόφαση να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ανακαλύψει τις αληθινές οικογενειακές της ρίζες και την απώτερη καταγωγή τους, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Η αναζήτησή της αυτή θα την οδηγήσει στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Ψηλαλώνια. Εκεί θα συνδεθεί τυχαία    με μία οικογένεια η οποία σχετίζεται με τις ρίζες της, θα κάνει συγχρόνως  νέους φίλους και θα ανακαλύψει τον έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή της.

Η  Λούση ήταν εγκλωβισμένη σε έναν άσχημο γάμο. Η αναζήτηση των ριζών της θα την ωθήσει να πάρει για πρώτη φορά τη ζωή της στα χέρια της. Από εκεί και έπειτα, όταν θα αρχίσει να τολμάει και να βγει από το «καβούκι» της, όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και η ζωή θα την ξαφνιάσει πολλές φορές με τις εκπλήξεις που θα της επιφυλάξει.

Το βιβλίο διαθέτει γρήγορη αφήγηση, ολοζώντανη πρόζα και κινηματογραφική πλοκή, πολλές αρχαιολογικές, ιστορικές και μυθολογικές αναφορές, αλλά και το μεταφυσικό στοιχείο σε κάποια σημεία. Η συγγραφέας δεν διστάζει να αναφερθεί και στην, άγνωστη στους περισσότερους, υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών πολλών Ελληνόπουλων, ορφανών πολέμου, μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Πράγματι, πολλά από τα παιδιά αυτά στάλθηκαν στις ΗΠΑ για υιοθεσία με κάποιους να βγάζουν αρκετά χρήματα από την παράνομη αυτή διαδικασία. Οι πληγές του Εμφυλίου, οι μνήμες  της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, οι διώξεις των κομμουνιστών μετά το τέλος του Εμφυλίου, αλλά και η κακοποίηση των γυναικών στον γάμο τους και η αναζήτηση της αληθινής ευτυχίας, είναι όλα θέματα που θίγει η συγγραφέας στο πολύπλευρο και πολυδιάστατο αυτό πόνημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Κατερίνα Σφόρτσα, Η Λύκαινα της Ρωμανίας, εκδ. Αρμός

                Ένα πολύ ιδιαίτερο   ιστορικό μυθιστόρημα, γραμμένο μετά από ενδελεχή έρευνα εν έτει 2006   επανεκδίδουν οι εκδόσεις Αρμ...