Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Geneviene Krebs, Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή, Ο δρόμος προς την ελευθερία, εκδ. Μίνωας

 

 

Ένα βιβλίο που βοηθά στην κατανόηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας

 

            Ένα βιβλίο που εξετάζει τα αίτια του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας συγγράφει η Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια Genevieve Krebs και μεταφράζει η Κλαιρ Νεβέ για τις εκδόσεις Μίνωας. Τίτλος του «Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή, Ο δρόμος προς την ελευθερία». Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία αποσκοπεί στο να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του φαινομένου αυτού που γνωρίζει μεγάλη έξαρση στις μέρες μας. Εμπεριέχει, επίσης, χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν υφίσταται μόνο με τη μορφή της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και υπό τη μορφή λεκτικής ή ψυχολογικής βίας, ακόμη και οικονομικής. Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, υπάρχουν και κάποιοι άνδρες-σε μικρότερο ποσοστό, αλλά υπάρχουν- οι οποίοι υφίστανται καθημερινά ψυχολογική ή λεκτική βία από τις συζύγους τους, ακόμη και σωματική καμιά φορά.

Η ψυχοθεραπεύτρια ανάγει τις ρίζες του φαινομένου, τόσο του δράστη όσο και εκείνου που υφίσταται τη βία, στην παιδική μας ηλικία. Όπως όλες οι συμπεριφορές ενός ενήλικα, έτσι και το προφίλ τόσο των γυναικών που είναι αποδέκτες της βίας, όσο και των κακοποιητικών ανδρών ανάγεται στα παιδικά χρόνια του ανθρώπου. Πρόκειται για παιδιά παραμελημένα από τους γονείς τους, για παιδιά που δεν άκουσαν ποτέ μπράβο στην παιδική ζωή τους, για παιδιά που δεν ενθαρρύνθηκαν ποτέ να ανοίξουν μόνα τους τα φτερά τους. Αυτές οι γυναίκες γίνονται κατά κανόνα άβουλες ως ενήλικες, χωρίς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και διστάζουν να εγκαταλείψουν τους βίαιους συζύγους τους.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, υπάρχουν τέσσερις τύποι προσκόλλησης, τέσσερις τύποι συναισθηματικής προσκόλλησης, οι τρεις από τις οποίες οδηγούν μαθηματικώς σε ανωμαλία. Πρόκειται για την ασφαλή προσκόλληση, για την ανασφαλή ή αγχώδη προσκόλληση, για την ελεγκτική ή αποφευκτική προσκόλληση και για την αποδιοργανωμένη προσκόλληση. Από αυτές μονάχα η πρώτη είναι η φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση ενός παιδιού που θα γίνει ένας ενήλικας με ομαλές ερωτικές σχέσεις. Η τέταρτη είναι σπάνια, ενώ οι άλλες δύο-η ανασφαλής και η ελεγκτική προσκόλληση-είναι αυτές που συναντάμε συνήθως στους προβληματικούς γάμους και τις σχέσεις. Η συγγραφέας εξετάζει το προφίλ καθενός από αυτούς αναλυτικά προσφέροντας, στο τελευταίο κεφάλαιο, στους αναγνώστες της και τη δική της εμπειρία ως θεραπεύτρια. Περιγράφονται, ακόμη, αναλυτικά όλες οι φάσεις που περνάει ένα ζευγάρι στο οποίο ο ένας από τους δύο ανήκει στον τύπο της ανασφαλούς ή της ελεγκτικής προσκόλλησης.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία αναλυτική έρευνα αυτού του ανησυχητικού και εξαιρετικά διαδεδομένου στις μέρες μας φαινομένου που έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την αποφυγή άλλων τέτοιων θλιβερών περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Κατερίνα Σφόρτσα, Η Λύκαινα της Ρωμανίας, εκδ. Αρμός

                Ένα πολύ ιδιαίτερο   ιστορικό μυθιστόρημα, γραμμένο μετά από ενδελεχή έρευνα εν έτει 2006   επανεκδίδουν οι εκδόσεις Αρμ...