Ένα ιδιαίτερο γκράφικ νόβελ για την παρουσία-ή την απουσία!-των γυναικών στην Ιστορία
Το δικό της κατηγορώ σχετικά με το γεγονός ότι οι γυναίκες απουσιάζουν σχεδόν παντελώς από τα βιβλία της Ιστορίας στο μεγαλύτερο μέρος της-ιδίως έως και τον 19ο αιώνα-εξαπολύει η συγγραφέας και καρτουνίστρια Jacky Fleming με καταγωγή από τη Γηραιά Αλβιόνα, δια μέσου ενός πνευματώδους και σπιρτόζικου πονήματος με τίτλο «Το πρόβλημα με τις γυναίκες». Η εικονογράφος γίνεται ταυτόχρονα και συγγραφέας στο συγκεκριμένο πόνημα.
Το ολιγοσέλιδο κόμικ της, μέσω των υπέροχων ασπρόμαυρων σκίτσων της λέει περισσότερα από ποτέ, περισσότερα από όλα όσα θα μπορούσε να πει κανείς μόνο δια μέσου της πένας του…
Για ποιον λόγο, άραγε, οι γυναίκες τέθηκαν ευθύς εξαρχής στο περιθώριο της ανθρώπινης ιστορίας, σε κάθε γωνία της υφηλίου; Τι πίστευαν για αυτές; Ποιοι ήταν οι πιο διάσημοι φαλλοκράτες στην Ιστορία; Και πως ακριβώς οι αντιλήψεις αυτές εμπόδιζαν εν τέλει τις γυναίκες να μορφωθούν και να μπορέσουν να γίνουν κάτι διαφορετικό από αυτό για το οποίο τις προόριζαν, δηλαδή απλώς νοικοκυρές;
Το κόμικ έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ γραφής και άφθονο «μαύρο χιούμορ». Η συγγραφέας δεν διστάζει να σατιρίσει ανελέητα παράλογες σήμερα αντιλήψεις για τις γυναίκες, όπως για παράδειγμα ότι έχουν μικρό κεφάλι, γι’ αυτό και είναι χαζές, ή ότι έπρεπε να ιππεύουν καθισμένες πάντοτε στο πλάι προκειμένου να αποφύγουν μία καταστρεπτική –για τους άνδρες φυσικά!-σεξουαλική αφύπνιση! Και άλλα πολλά!
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί σπουδαίοι στοχαστές, όπως ο Αριστοτέλης, ο Δαρβνίνος, ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ και άλλοι πολλοί είχαν διατυπώσει πολλές εντελώς αλλοπρόσαλλες θεωρίες για τις γυναίκες. Και διαβάζοντάς τις ο αναγνώστης ακόμη κι αν δεν είναι, οπωσδήποτε θα καταλήξει να αποδεχτεί ότι το κίνημα του φεμινισμού ήταν καθ’ όλα δίκαιο! Σήμερα οπωσδήποτε, ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες ανισότητες, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον τέτοια πράγματα για τις γυναίκες. Αντιλήψεις, όμως, όπως οι παραπάνω ήταν εκείνες που καθόρισαν την παντελή, σχεδόν, απουσία των γυναικών από την Ιστορία, από τα προϊστορικά ακόμη, χρόνια.
Το έξυπνο χιούμορ της Fleming μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τέτοιου είδους αντιλήψεις όχι με θυμό, αλλά με γέλιο και, πολλές φορές, με απορία. Μικρό, ευκολοδιάβαστο, το συγκεκριμένο πόνημα μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, ακόμα και από αυτούς που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν λογοτεχνία. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το κόμικ «Το πρόβλημα με τις γυναίκες» έλαβε το βραβείο Artemisia Humour το 2017. Και φυσικά, αποτελεί την καλύτερη πρόταση για δώρο σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη συνήθεια της ανάγνωσης με εύκολο τρόπο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.