Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Περλ Μπακ, Ανατολικός και δυτικός άνεμος, εκδ. Γκοβόστη

 

Η Περλ Μπακ, η συγγραφέας από τη Βιρτζίνια που έζησε μεταξύ 1892 και 1973 και τιμήθηκε το 1938 με Βραβείο Νόμπελ είναι γνωστή τοις πάσι και μία πραγματικά μεγάλη λογοτέχνιδα. Πολυγραφότατη- έγραψε 45 έργα- ενώ διετέλεσε επίσης και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η Μπακ επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Κάρολο Ντίκενς. Τα πιο γνωστά βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στην ελληνική είναι «Η μάνα», το «Χωρισμένο σπίτι», «Το παιδί μου δε μεγάλωσε ποτέ», «Περήφανη καρδιά» και το «Ανατολικός και δυτικός άνεμος», το οποίο επανακυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Γκοβόστη στην πολύ εύρυθμη και προσεγμένη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου.

Το μυθιστόρημα «Ανατολικός και δυτικός άνεμος» απεικονίζει εξαιρετικά τη ζωή στη συντηρητική Κίνα πριν από την επανάσταση του Μάο. Η κοινωνία της Κίνας τότε ήταν αυστηρά ταξική και φεουδαρχική, αλλά και ισχυρά ανδροκρατούμενη.

Πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια στο μυθιστόρημα είναι η Κουέι-λαν, μία νεαρή Κινέζα της καλής κινεζικής κοινωνίας η οποία παντρεύεται τον σύζυγο που έχουν φυσικά διαλέξει οι γονείς της για αυτήν. Η Κουέι-λαν έχει γαλουχηθεί όπως όλα τα κορίτσια της τάξης της, δείχνοντας σεβασμό και υπακοή στους άνδρες, δένοντας τα πόδια της έως ότου αυτά παραμορφωθούν και ζώντας σε χωριστά δωμάτια στο σπίτι από τους άνδρες. Ο σύζυγός της, όμως, αν και Κινέζος, έχει σπουδάσει γιατρός στη μακρινή Δύση και έχει υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο σκέψης και ζωής, ο οποίος την εποχή εκείνη-δηλαδή στις αρχές του 20ου αιώνα-απειλούσε να εισβάλει στη χώρα και να διαβρώσει τα κινεζικά πατροπαράδοτα ήθη. Δεν απαιτεί, επομένως, την απόλυτη υπακοή την οποία η Κουέι-λαν έχει γαλουχηθεί να δείχνει στο αρσενικό γένος και της αποδίδει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Το γεγονός αυτό αρχικά θα τη μπερδέψει. Το βιβλίο παρακολουθεί τα συναισθήματά της όταν βιώνει αυτή την αλλαγή και τη σταδιακή προσαρμογή της στη νέα της ζωή, η οποία θα είναι, φυσικά, συνυφασμένη και με τη μητρότητα. Όταν, όμως, ο αδελφός της θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί μία ξένη, οι γονείς της κυριολεκτικά θα τρελαθούν, καθώς αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι εκείνη που θα γεννήσει στον μελλοντικό διάδοχο της οικογένειας δεν θα τηρεί τα πατρώα έθιμα και θα αντιταχθούν έντονα στην ένωσή τους. Εν τέλει, όμως, αυτό που θα νικήσει θα είναι η αγάπη.

Το βιβλίο παρουσιάζει με έξοχο τρόπο αφενός τα συναισθήματα των γυναικών και τον καταπιεσμένο τρόπο ζωής τους στη φεουδαρχική Κίνα, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της κινεζικής κοινωνίας, έθιμα ιδιαίτερα σκληρά, αλλά και απεχθή πολλές φορές, στα μάτια του δυτικού αναγνώστη. Αποτελεί, επομένως, μία αναγνωστική επιλογή έξω από τα συνηθισμένα που αξίζει να διαβαστεί, καθώς, επιπροσθέτως, προσφέρει όλη τη χαρά της αναγνωστικής απόλαυσης μιας πραγματικά μεγάλης πένας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...