Μία νέα ιστορία των μεσαιωνικών χρόνων της Ευρώπης, υπό μία νέα οπτική, μας παραδίδουν δύο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ο Matthew Gabriele καθηγητής μεσαιωνικών σπουδών και κάτοχος της έδρας του Τμήματος Θρησκείας και Κουλτούρας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και ο David M. Perry, δημοσιογράφος και σύμβουλος στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα.
Οι δύο ιστορικοί επιλέγουν να ονομάσουν το βιβλίο τους «Οι Φωτεινοί Αιώνες» και όχι «Οι Σκοτεινοί αιώνες», όπως συνήθως αποκαλείται η Μεσαιωνική περίοδος. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιστοριογραφία έχει αναθεωρήσει πολλές απόψεις, οι οποίες παλαιότερα θεωρούταν ο κανόνας. Μία από αυτές είναι και η πολύ διαδεδομένη παλαιότερα άποψη ότι ο Μεσαίωνας είναι μία εποχή σκότους και παρακμής. Σήμερα είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Μεσαίωνας δεν ήταν αποκλειστικά μία εποχή οπισθοδρόμησης σε σχέση με την περίοδος της αρχαιότητας, όπως θεωρούταν παλιά, αλλά ότι ήταν μία εποχή που περιείχε, αντιθέτως, πολλές φωτεινές αναλαμπές, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν ευθεία συνέχεια στους Νεώτερους χρόνους. Πολλά δηλαδή φαινόμενα των Νεώτερων χρόνων όπως, για παράδειγμα, οι εθνικές γλώσσες ή τα έθνη κράτη, ανάγουν τις απαρχές τους στον Μεσαίωνα.
Οι συγγραφείς του βιβλίου οριοθετούν τον Μεσαίωνα συμβατικά μεταξύ των ετών 430-1321 μ.Χ. και εξετάζουν μέσα στο βιβλίο τους γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών αυτών. Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη ιστορική αφήγηση, όπου υπάρχει μία απλή διαδοχή γεγονότων πολιτικής, κυρίως, ιστορίας, αλλά περισσότερο ένα απάνθισμα των σημαντικότερων γεγονότων της μεσαιωνικής ιστορίας, με χρονολογική σειρά. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης κατά τον Μεσαίωνα, οι θρησκευτικές απόψεις και οι σύνθεση της κοινωνίας συμπεριλαμβάνονται στις αφηγήσεις των δεκαεπτά σύντομων κεφαλαίων που αφορούν συμβάντα ευρύτερης απήχησης όπως οι Βίκινγκ, οι Σταυροφορίες, η Μαύρη Πανώλη, η έλευση των Μογγόλων, η Ιερά Εξέταση, η έλευση του ισλάμ, οι μεσαιωνικοί δρόμοι του εμπορίου, ο Πετράρχης, ο Δάντης και η Θεία Κωμωδία, η ανάπτυξη των πόλεων, οι βαρβαρικές εισβολές των αρχών του Μεσαίωνα, η οικοδόμηση των γοτθικών καθεδρικών, η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και η βασιλεία του Ιουστινιανού στο Βυζάντιο και πολλά άλλα.
Η ιστορία αυτή διαβάζεται περισσότερο σαν αφήγημα από ιστορικούς και μη. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε όλους και συμβαδίζει απολύτως με τη νέα ιστοριογραφική τάση, καταρρίπτει, επομένως, και αρκετούς μύθους και στερεότυπα στις σελίδες του. Μία διαφορετική προσέγγιση των μεσαιωνικών χρόνων που θα «επανασυστήσει» τον Μεσαίωνα σε όσους δεν τον γνωρίζουν και τόσο καλά ως ιστορική περίοδο.