Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ελισάβετ Παπαδοπούλου-Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εκδ. Καστανιώτη, 2023

 

 

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες βιώνουν πολλές φορές οι άνθρωποι όταν διαφωνούν μεταξύ τους, όταν η θερμοκρασία των προσωπικών τους οικοσυστημάτων ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι άνθρωποι αυτοί, που βιώνουν ψυχικά τις υψηλές θερμοκρασίες, στο βιβλίο της Ελισάβετ Παπαδοπούλου είναι όλοι νέοι σε ηλικία, έφηβοι για την ακίβεια. Διότι το μυθιστόρημα με τον τίτλο «Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες» είναι ένα μυθιστόρημα πρωτίστως για τους νέους του σήμερα.

 

Η συγγραφέας Ελισάβετ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο ακριτικό Διδυμότειχο και σπούδασε νομικές επιστήμες στη γειτονική Κομοτηνή. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, ως δικαστής και σήμερα εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Έχει εκδώσει ως τώρα, μαζί με το παρόν πόνημα, επτά μυθιστορήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Η συγγραφέας τοποθετεί την υπόθεση του βιβλίου της στη γενέτειρά της. Εκεί ζουν ο Ίκαρος και η Άννα, δύο νέα λυκειόπαιδα που συνδέονται με στενή φιλία και έχουν, όμως, πολύ διαφορετικά βιώματα. Ο Ίκαρος έχει μεγαλώσει στην κοσμοπολίτικη Αθήνα, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το εξοχικό και ήρεμο Διδυμότειχο στο οποίο μεγάλωσε η Άννα. Και οι δυο τους, πάντως, δηλώνουν, με κάποιον τρόπο, πληγωμένοι από τη ζωή. Κοντά στους δύο αυτούς ήρωες, θα γνωρίσουμε τον Αλέξανδρο, την Αθηνά, τη Νεφέλη και τη Λίλα. Οι δυο τελευταίες ηρωίδες είναι εξίσου πληγωμένες από τη ζωή και την οικογένειά τους και θα καταθέσουν και αυτές στις σελίδες του βιβλίου την προσωπική τους ιστορία.

 

Η μεν Νεφέλη είναι μία όμορφη κοπέλα, η οποία διαθέτει όμως και πολλά παραπανίσια κιλά. Αυτά θα κάνουν τη μητέρα της, μια κοκέτα και κοσμική γυναίκα, να απαξιώνει την κόρη της σε κάθε της βήμα, αφού θεωρεί το πάχος αναπηρία και κατηγορεί διαρκώς την κόρη της για αυτό. Η δε Λίλα ψάχνει συνεχώς προστασία στους άνδρες, αφού η θρησκόληπτη και συντηρητική μητέρα της την ωθεί στα άκρα με τη συμπεριφορά της και τις παράλογες απαιτήσεις της.

 

Όλες αυτές οι τραυματισμένες από την οικογένειά τους ή τον κοινωνικό περίγυρο ψυχές θα δεθούν με μία στενή φιλία. Μέσα από τις συζητήσεις των νέων η συγγραφέας  διενεργεί μία κριτική στην κοινωνία του σήμερα, στις κοινωνικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις, στην λανθασμένη, πολλές φορές, συμπεριφορά των γονιών προς τα έφηβα παιδιά τους και προς τον ρατσισμό που είναι αποτέλεσμα της σημερινής κοινωνίας  της εικόνας. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο εστιάζει στα σημερινά προβλήματα των εφήβων και το οποίο μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί από αυτούς, εφόσον σε αυτούς, πρωτίστως, απευθύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...