Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Jonathan Holslag, Παγκόσμια Πολιτική Ιστορία, εκδ. Μεταίχμιο, 2019, μεταφρ. Γ. Μαραγκός, σελ.575

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο ιστορίας, απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό, είναι η τελευταία πρόταση του διδάσκοντα διεθνή πολιτική στην Ακαδημία Αμυντικών Σπουδών του ΝΑΤΟ και στο Free University Brussels, Jonathan Holslag.
Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο καθολικό του εγχειρήματος, τόσο από χρονική, όσο και από τοπική άποψη.  Το βιβλίο εστιάζει δηλαδή στην παγκόσμια ιστορία των αυτοκρατοριών, στις σχέσεις τους μεταξύ τους και στην, πάντοτε δύσκολη ανά τους αιώνες, δύσκολη ακροβασία ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη. Ξεκινώντας από το 3.000 π.Χ. και φτάνοντας ως το 2.000μ.Χ. ο συγγραφέας μας προσφέρει μια παγκόσμια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο, εστιάζοντας όχι μόνο στις γνωστές αυτοκρατορίες, όπως των Περσών, των Ρωμαίων, των Κινέζων κ.τ.λ., αλλά και σε άλλες, πολύ λιγότερο γνωστές, όπως εκείνη των Γκούπτα στην Ινδία, των Κοσανών και των Σιονγκού στην Κεντρική Ασία και άλλων πολλών.

Η παρουσίαση τηρεί αυστηρή χρονολογική σειρά και συνοδεύεται από χάρτες που βοηθούν τον αναγνώστη να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα της ανόδου και της πτώσης όλων των αυτοκρατοριών του πλανήτη, τη μελέτη των διεθνών σχέσεων, τα αίτια της ακμής και της πτώσης τους, καθώς και τους λόγους που οδηγούσαν κάθε φορά τις κραταιές αυτές αυτοκρατορίες-ή και τα πανίσχυρα κράτη τον 20ο αιώνα- να πολεμούν μεταξύ τους. Το συμπέρασμα βέβαια, μέσα από τα διδάγματα της ιστορίας, δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό σχετικά με το αν θα υπάρξει επιτέλους ειρήνη σε αυτόν τον πονεμένο κόσμο, σίγουρα όμως ο αναγνώστης αφήνοντάς το στην άκρη, θα νιώσει πολύ πιο ενημερωμένος σχετικά με τις πολιτικές -ειρηνικές ή μη- των σύγχρονων κρατών και τις επιλογές των πολιτικών.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: το γεγονός ότι αποφεύγει την υπερ- ανάλυση, με αποτέλεσμα να μην πλατειάζει και να μην κουράζεται ο αναγνώστης από περιττές λεπτομέρειες που ίσως δυσκολευόταν να συγκρατήσει.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτική, την ιστορία και τις διεθνείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...