Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά, Η νύφη που δεν γέλασε, εκδ. Βακχικόν, 2022, σελ.209


 https://ekdoseis.vakxikon.gr/shop/ekdoseis/ellhnikh-logotexnia/i-nyfi-pou-den-gelase/

Η νύφη που δεν γέλασε ποτέ είναι η Βιολέτα, μία γερασμένη στην ψυχή και το σώμα γυναίκα, βασανισμένη από το οικογενειακό και συζυγικό της παρελθόν. Τη Βιολέτα θα γνωρίσει και θα αγαπήσει η Ελπίδα, μία πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια της Κοινωνιολογίας στην Αθήνα με καταγωγή από το μαγευτικό νησί του Ζάντε, γεμάτη με όνειρα και προσδοκίες από τη ζωή.

Ο σύζυγος της Βιολέτας, ο Άγγελος ήταν πάντοτε αδιάφορος απέναντι στην ευαίσθητη και ευγενική σύζυγό του, χώρια τις παροιμιώδεις συζυγικές απιστίες του, οι οποίες μονάχα πόνο προξενούσαν στο σπιτικό τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένας ταραχώδης γάμος και μία ανώμαλη συζυγική ζωή, κοινή μόνο κατ' όνομα. Η Βιολέτα, ήδη πληγωμένη από τη συμπεριφορά των γονιών και των αδελφών της απέναντί της, βιώνει και πάλι την απόρριψη.

 Αυτό δεν είναι και το ιδανικότερο περιβάλλον για να μεγαλώσουν παιδιά. Από τα δύο αγόρια της οικογένειας λοιπόν, ο ένας είναι παντρεμένος με παιδιά, μα ο άλλος, πληγωμένος από τις άσχημες μνήμες της παιδικής του ηλικίας, έχει εξοβελίσει απ' τη ζωή του δια παντός τον έρωτα. Αυτός είναι ο Άνθιμος, ένας άντρας που δεν έχει μάθει να ζει με αγάπη, και αυτόν θα ερωτευτεί η Ελπίδα, διαταράσσοντας τη "στρωμένη" σχέση που έχει με τη Βιολέτα, τη μητέρα του. Είναι άραγε δυνατός να μπορέσει να καρποφορήσει ένας τέτοιος, μονόπλευρος σχεδόν, έρωτας;

Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η υπόθεση στο πρώτο βιβλίο της Διδάκτωρ της Ψυχολογίας Θεοδώρας Παπαδοπούλου-Χαμουζά με τίτλο "Η νύφη που δεν γέλασε". Πρόκειται για ένα βιβλίο που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχολογία των προσώπων και τα συναισθήματά τους, κάτι διόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς την ειδικότητα της συγγραφέως.

Από τη εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και το ταραγμένο οικογενειακό παρελθόν μονάχα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη ζωή ενός ενήλικα.

Η Χαμουζά δίνει το πλήρες ιστορικό όλων των ηρώων του βιβλίου της σχετικά με το παρελθόν της, της Βιολέτας, του συζύγου της Άγγελου, αλλά και της νεαρής Ελπίδας, η οποία ευτύχησε να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον διαποτισμένο με αγάπη και σταθερότητα. Αυτή λοιπόν, ως η μόνη μη πληγωμένη προσωπικότητα του βιβλίου, θα αναλάβει να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" για λογαριασμό των άλλων, της αλλοπρόσαλλης οικογένειας του δειλού Ανθίμου.

Ως ψυχογράφημα, αλλά και κοινωνικό μυθιστόρημα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, επομένως, την πρώτη συγγραφική απόπειρα της Χαμουζά, η οποία περιπλανιέται στις μυστηριώδεις ατραπούς του ασυνείδητου, αυτού που ενίοτε βγάζει στην επιφάνεια όλες τις κρυφές σκέψεις και τις καταπιεσμένες επιθυμίες των πρωταγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...