Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Λένα Διβάνη, Ονειρεύτηκα τη Διδώ, εκδ. Πατάκη, 2022, σελ. 372

 

https://www.patakis.gr/product/656977/vivlia-viografies--ntokoumenta-viografies-autoviografies/Oneireuthka-th-Dido/


Μία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα βιογραφία της λογοτέχνιδας  Διδώς Σωτηρίου υπογράφει η Λένα Διβάνη υπό τον εξίσου ευφάνταστο τίτλο "Ονειρεύτηκα τη Διδώ".

Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μία βιογραφία έξω από τα συνηθισμένα. Η συγγραφέας εξηγεί για ποιον λόγο καταπιάστηκε με τη συγγραφή της συγκεκριμένης βιογραφίας και αυτό κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η Διβάνη διατηρούσε πάντα μία ιδιαίτερη σχέση, απ' ότι φαίνεται, με τη Διδώ Σωτηρίου και ένα όνειρο υπήρξε η αφορμή προκειμένου να γράψει κάτι που πάντα ήθελε: τη βιογραφία της Διδώς υπό μορφή μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνέντευξης σε διαλογική μορφή.

Η συγγραφέας δεν βάζει τη Διδώ να αφηγείται μόνη της τον πολυτάραχο βίο της σε πρώτο πρόσωπο, αλλά, πέρα από τις συνήθεις βιογραφίες, να συζητά και να συνομιλεί μαζί της, με την ίδια, δηλαδή, τη συγγραφέα, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα πάντα και κρίνοντας τα γεγονότα της ζωής της. Αυτό αποτελεί από μόνο του μία πού πρωτότυπη αφηγηματικά τεχνική και έναν πολύ καλό λόγο για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο. Οι άλλοι λόγοι γι' αυτό είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ζωή μιας τόσο μεγάλης προσωπικότητας όσο η Διδώ Σωτηρίου, αλλά και η ρέουσα πένα της Διβάνη.

Η Διδώ μας εξηγεί αρχικά, για ποιον λόγο δεν έγραψε ποτέ η ίδια την αυτοβιογραφία της. Κατόπιν, πιάνει το νήμα για την αφήγηση της ζωής της από τα παιδικά της χρόνια στο Αϊβαλί και τη μετακόμισή της στην πιο κοσμοπολίτικη Σμύρνη, λίγα μόλις χρόνια πριν από την Καταστροφή. Η Διβάνη, συχνά υπό την ιδιότητα του ιστορικού, κάνει τον "Δικηγόρο του Διαβόλου" με τις ερωτήσεις που θέτει στη Διδώ και την ωθεί να ξεγυμνώσει τον εαυτό της στους αναγνώστες της. Η υιοθεσία της από τη θεία της, η υποτιθέμενη ασχήμια της, η αριστερίζουσα ιδεολογία της, η ένταξή της στο ΚΚΕ, η σχέση της με τη Λογοτεχνία και τη γραφή και ο αντιφατικός και εκρηκτικός πολλές φορές χαρακτήρας της, όλα παρουσιάζονται εδώ υπό το διεισδυτικό βλέμμα της ίδιας και με την παρότρυνση της Διβάνη να μαρτυρήσει την πάσα αλήθεια για τα αμφιλεγόμενα γεγονότα του βίου της.

Μαζί με τον βίο της Διδώς, ο αναγνώστης θα περιηγηθεί σε όλα τα σημαντικά γεγονότα του εικοστού αιώνα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση, τη δίκη και την εκτέλεση του Μπελογιάννη, τις διώξεις των αριστερών μεταπολεμικά και τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Πλάι στη Διδώ, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη ζωή της είναι η αριστερή αγωνίστρια αδελφή της Έλλη Παππά, ο τσιγκούνης καπιταλιστής θείος, ο αγαπημένος και ανεκτικός της σύζυγος Πλάτωνας, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, αριστεροί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων θα παρελάσουν και αυτοί από τις σελίδες του βιβλίου.

Εν κατακλείδι, το "Ονειρεύτηκα τη Διδώ" είναι η πιο παιχνιδιάρικη βιογραφία που έχουμε διαβάσει ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...