Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Αύγουστος Κορτώ, Το σεξ και πως να το αποφύγετε, εκδ. Πατάκη

 

Όταν μιλάμε για Αύγουστο Κορτώ, μιλάμε για πολύ γέλιο. Πάντα. Σε όλα τα βιβλία του- που δεν είναι και λίγα. Ο Αύγουστος Κορτώ είναι, αφενός, ένας από τους λίγους συγγραφείς σήμερα που διαθέτουν άφθονο χιούμορ στα γραπτά τους- και λίγα λέω-και, αφετέρου, ένα εντελώς δικό του διακριτό στυλ γραφής, κάτι το οποίο σπανίζει επίσης πολύ στις μέρες μας.

 

Το νέο του πόνημα με τον αστείο τίτλο «Το σεξ και πως να το αποφύγετε» είναι, στην ουσία, μία μυθιστορηματική και σατυρική απόδοση μίας  εργαζόμενης μητέρας στη σημερινή εποχή με μικρά παιδιά. Οπωσδήποτε πολλές από τις ξεκαρδιστικές σκηνές που περιέχει μπορεί να φανούν στον αναγνώστη κάπως υπερβολικές ή ίσως όχι και τόσο αληθοφανείς, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ακόμη κι αν η καθημερινότητα μιας εργαζόμενης μάνας δεν είναι ακριβώς έτσι, οπωσδήποτε θα είναι κάπως έτσι, ή τουλάχιστον θα μοιάζει αρκετά. Κάθε εργαζόμενη μάνα που θα διαβάσει το βιβλίο θα βρει οπωσδήποτε οικείες κάποιες καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει η πρωταγωνίστρια Αγγελική.

 

Η Αγγελική είναι μία σαραντάχρονη δημοσιογράφος με δύο πεντάχρονα δίδυμα, ζωηρά και ατίθασα όπως  όλα  τα αγόρια της ηλικίας τους. Δεν θα μας ξενίσει καθόλου το γεγονός ότι είναι διαρκώς κουρασμένη και άυπνη, οπότε ίσως φανεί φυσιολογικό να αποφεύγει το σεξ με τον σύζυγό της Κώστα, τον οποίο κατά  τα άλλα αγαπάει πολύ. Ο Κώστας, ίσως λόγο ηλικίας, ίσως για άλλους λόγους, έχει-σε αντίθεση με την Αγγελική- εμμονή με το σεξ και το σκέφτεται και  το αναζητεί διαρκώς. Έτσι η Αγγελική όταν δεν θέλει πρέπει να εφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους για να το αποφύγει.

 

Η Αγγελική αισθάνεται συχνά ζήλια για τις τρεις φιλενάδες της, μία ομοφυλόφιλη ανύπαντρη, μία παντρεμένη δίχως παιδιά και μία διάσημη τηλεπερσόνα, η οποία συμβαίνει  να είναι και νονά των γιων της. Η Αγγελική μακαρίζει συνεχώς την ελευθερία και τον ελεύθερο χρόνο των φιλενάδων της, με λίγα λόγια, περνάει μια δύσκολη φάση στη ζωή της.

 

Επιπλέον, ένα φάντασμα από το παρελθόν εμφανίζεται στη ζωή της, ένας πρώην της, ο εγωπαθής Στέλιος, ο οποίος πιστεύει ότι η Αγγελική θα έδινε τα πάντα προκειμένου να ξαναπέσει στην αγκαλιά του. Την πολιορκεί, λοιπόν, στενά, δίχως όμως αποτέλεσμα.

 

Ο Κορτώ εστιάζει στην πολύπλοκη, ξεκαρδιστική μα και απαιτητική καθημερινότητα της Αγγελικής, από το περιβάλλον της δουλειά της, τις συναντήσεις με τις φιλενάδες της, τις εξόδους με την οικογένεια και, κυρίως, το περιβάλλον του σπιτιού της με τα μικρά αγόρια και τον σεξομανή σύζυγο.

 

Μία παντρεμένη γυναίκα εύκολα αισθάνεται πιεσμένη σε αυτή την ηλικία, αφού γονείς, σύζυγος, σπίτι, κοινωνία, παιδιά και εργοδότης απαιτούν όλη την ώρα κάτι από αυτήν. Δεν είναι δύσκολο, επομένως, να χάσει κάποιος τη μπάλα.

 

Το βιβλίο είναι ένα απολαυστικό, αστείο και ελαφρύ ανάγνωσμα που κερδίζει την καρδιά του αναγνώστη κυρίως μέσω της ξεκαρδιστικής αφήγησης την οποία χρησιμοποιεί ο Κορτώ προκειμένου να παρουσιάσει με σατιρικό τρόπο την καθημερινότητα της Αγγελικής. Στην ουσία, πάντως, η Αγγελική ξέρει μια χαρά τι θέλει. Αγαπά την οικογένειά της, τις φίλες της και τη δουλειά της. Αυτό που της λείπει είναι προσωπικός χρόνος. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στις περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στη θέση της. Κάθε αναγνώστρια, επομένως, μοιραία θα ταυτιστεί κάπου κάπου με τη συμπαθητική Αγγελική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Shelby van Pelt, Πανέξυπνα πλάσματα, εκδ. Μεταίχμιο

      Θα μπορούσε άραγε να γεννηθεί ποτέ μία αληθινή φιλία ανάμεσα σε ένα γιγάντιο χταπόδι    του Ειρηνικού και σε έναν άνθρωπο; Λένε ότ...