Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Camille Saint-Saens, Carnival of the animals

Μία μουσική πρόταση και όχι μόνο! Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα κλασικής μουσικής που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά. Είναι μία ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από δεκατέσσερα μέρη και γράφτηκε το 1886 από τον Γάλλο ρομαντικό συνθέτη Καμίλ Σαιν Σανς(1835-1921). Το αστείο με το έργο αυτό είναι ότι, παρά τη φήμη που γνώρισε στους κατοπινούς αιώνες, ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε το έργο του αυτό πολύ παιδικό και κατά συνέπεια βλαβερό για τη φήμη του, γι' αυτό και είχε απαγορεύσει την εκτέλεσή του όσο ζούσε!
https://www.youtube.com/watch?v=1L993HNAa8M 
 Πρώτη φορά παίχτηκε δημόσια μόλις το 1922, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και διαψεύδοντας την άποψη που ο ίδιος ο συνθέτης έτρεφε γι' αυτό. Λιοντάρια, ψάρια, χελώνες, ελέφαντες, κότες και άλλα ζώα αποτελούν τα μέρη του πρωτότυπου αυτού έργου. Η πρωτότυπη εκδοχή είναι γραμμένη για 2 πιάνα, 2 βιολιά, ξυλόφωνο, τσέλο, κοντραμπάσο, πίκολο φλάουτο, κλαρινέτο και υδροκρυσταλλόφωνο. Ίσως το πιο γνωστό του μέρος είναι ο κύκνος, με το σόλο τσέλο.
Η παρούσα εκτέλεση είναι με την ορχήστρα νέων του Σιάτλ.

ΠΗΓΗ: από το κείμενο σε CD της NAXOS με το ομώνυμο έργο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...