Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Peter Wolleben, Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα,2017, μετάφραση Γιώτη Λαγουδάκου, σελ.291

Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που κυκλοφορούν και, πιστεύω, το ίδιο θα πουν οι περισσότεροι αναγνώστες αν αποφασίσουν να το διαβάσουν. Ο συγγραφέας του, ο Γερμανός Peter Wolleben, είναι δασολόγος και έχει υπηρετήσει για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη γερμανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών. Μας δωρίζει λοιπόν απλόχερα με το εν λόγω βιβλίο το απόσταγμα της εμπειρίας του στον τομέα του μετά από είκοσι χρόνια σπουδών και δουλειάς.
Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί ευχάριστα με όσα θα αποκομίσει διαβάζοντάς το για τη ζωή των δέντρων, τη "συμπεριφορά" τους, η οποία μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ανθρώπων και των ζώων από ότι νομίζουμε, αλλά και για τη λειτουργία του δάσους ως οικοσυστήματος και το πόσο διαφορετικό είναι για ένα δέντρο να μεγαλώνει σε ένα δάσος και σε μία πόλη. Πολλά από τα στοιχεία που ο συγγραφέας παραθέτει σίγουρα θα μας κάνουν να αναφωνήσουμε: "Μα καλά είναι δυνατόν;" Τέτοια είναι σίγουρα τα παρακάτω: Τα δέντρα μετρούν, έχουν μνήμη και μεγαλώνουν με τρυφερότητα τα παιδιά τους! Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους και όταν διατρέχουν κίνδυνο...ουρλιάζουν! Τέτοια και πολλά άλλα αξιοπερίεργα, που θα πλουτίσουν όμως τις γνώσεις μας για τη φύση όταν τα διαβάσουμε, παραθέτει ο συγγραφέας στο εν λόγω πόνημα, το οποίο είναι επίσης και εξαιρετικά καλογραμμένο. Όπως και να έχει όμως, όσο δύσπιστοι κι αν είμαστε σε αυτά που μπορούν να κάνουν τα..."άψυχα," όπως πολλοί τα θεωρούν, δέντρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα μας κάνει να δούμε τους φουντωτούς πράσινους φίλους μας με άλλο μάτι!
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: μα αναμφίβολα η τεράστια πρωτοτυπία του θέματος!
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι φυσιολάτρες, οι δασολόγοι και οι εραστές των ξεχωριστών βιβλίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...