Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Susato, 3 αναγεννησιακοί χοροί

O Φλαμανδός συνθέτης Tielman Susato (περίπου 1510 με 1575) είναι από τους γνωστότερους συνθέτες της Αναγέννησης που έχουν συνθέσει χορευτική μουσική. Εδώ ακούμε τρεις από τους χορούς του με όργανα εποχής από την Accademia del Riccercare με τον Pietro Busca να διευθύνει. Η συλλογή η οποία περιλαμβάνει αυτούς τους 3 χορούς δημοσιεύτηκε στην Αμβέρσα το 1551 και έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς χορευτικές συλλογές του 16ου αιώνα.
Ακούγονται με σειρά: ένας Bass dance, η Pavana Mille regretz (χίλια συγγνώμη) που βασίζεται στην ομώνυμα καντσόνα του επίσης Φλαμανδού συνθέτη Josquin des Prez και το Pass et midio.

https://www.youtube.com/watch?v=Pvx7n4Bk02k 


 Τα όργανα εποχής που χρησιμοποιούνται εδώ είναι:πνευστά(τέσσερα φλάουτα με ράμφος διαφόρων μεγεθών, τα οποία έμοιαζαν με σημερινές ξύλινες φλογέρες), κρουστά(κύμβαλα δαχτύλων και ταμπούρλο), έγχορδα (βιόλα ντα γκάμπα και λαούτο) και πληκτροφόρα (ρεγκάλ και τσέμπαλο, που έμοιαζαν με το σημερινό πιάνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...