Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Η φωνή, εκδ. Βακχικόν


 

"Ονειρεύομαι πως για κάθε γκάλγκο στον κόσμο υπάρχει εκεί έξω κι ένας αστροήρωας. Για μένα είσαι Εσύ".

Φωνή στα ζώα κάθε είδους δίνει η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Αναστασία Μαλανδρενιώτη με τα διηγήματα του πρώτου της βιβλίου με τίτλο Η φωνή. Πρόκειται για έξι διηγήματα που απευθύνονται τόσο σε ενηλίκους όσο και στο εφηβικό κοινό. Κάθε ένα από τα διηγήματα διαθέτει και μία εικόνα σε εικονογράφηση της Λεονής Κατσαρού.

Το βασικό θέμα των διηγημάτων είναι τα ζώα και η μεταχείρισή τους από τον άνθρωπο. Ιδίως το διήγημα με τίτλο Πάσο Ντόμπλε, το οποίο μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή ενός ταύρου στην Ισπανία μέσα από την εμπειρία της ταυρομαχίας είναι ιδιαίτερα σπαρακτικό και συγκινητικό. Άλλα διηγήματα κινούνται σε πιο ευχάριστους τόνους, όπως το τελευταίο του βιβλίου που έχει ως πρωταγωνιστές κουνέλια. Ξεχωρίζει επίσης το διήγημα με τίτλο Σάλτο Μορτάλε το οποίο αφηγείται τη ζωή των ζώων σε τσίρκο.

Το πρώτο διήγημα του τόμου διαδραματίζεται στη ζούγκλα, στη φανταστική χώρα της Ελεφαντολάνδης, ενώ ένα άλλο στη φαντασμαγορική Γκαλγκόντα. Στο διήγημα με τίτλο Αρπακτικά πουλιά υπάρχει ένας συνεχής διάλογος, εν είδει θεατρικού, μεταξύ ενός παρουσιαστή και ενός ακροατή.

Τα διηγήματα εντάσσονται σαφέστατα στον χώρο του υπερρεαλισμού, αλλά και του φανταστικού ρεαλισμού. Η μερική εικονογράφησή τους και ο φαντασιακός χαρακτήρας τους τα καθιστά προσιτά ως ανάγνωσμα και σε μεγάλα παιδιά.

"Ίσως τελικά εσύ να είσαι η ελπίδα μου. Η πραγματική ελπίδα για να ξυπνήσω και να πω: "Έφτασε επιτέλους η τελευταία μέρα στη δουλειά". Ξέρω ότι εσύ θα αφηγηθείς τα πράγματα όπως έγιναν. Απλώς σου ζητάω μια χάρη, σε παρακαλώ, στην ιστορία που θα φτιάξεις θα ΄θελα να με κάνεις να μοιάζω λιγότερο κουρασμένος.

Τι λες λοιπόν μικρή μου πυγολαμπίδα; Θα τα καταφέρεις;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Γιάννης Δενδρινός, Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους, εκδ. Διόπτρα

  Κοινή παραδοχή είναι ότι όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάποια τραύματα, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά είναι αυτά, μερικοί από εμάς από την παιδικ...