Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

BettySmith, Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, εκδ. Μεταίχμιο

 

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εν έτει 1912 σε μία αυλή μαζί με ένα μικρό κορίτσι στα πρόθυρα της εφηβείας, τη ΦράνσιΝόλαν. Πρόκειται για το κλασικό πια αριστούργημα της Αμερικανίδος συγγραφέως Μπέτι Σμιθ, η οποία μεγάλωσε στην ίδια ακριβώς γειτονιά.

Η μικρή Φράνσι είναι ένα έξυπνο κορίτσι  που προσπαθεί να διασκεδάσει τη φτώχεια που ταλανίζει την οικογένειά της. Έχει έναν αδελφό τον Νίλι και η ίδια είναι γεμάτη όρεξη να καταβροχθίσει τη γνώση από τα βιβλία της τοπικής βιβλιοθήκης, απ’ όπου τα δανείζεται και θα αποδειχθεί, μία πολύ καλή μαθήτρια. Η μητέρα της Κέιτι είναι μια επίσης έξυπνη και σκληρά εργαζόμενη γυναίκα που προσπαθεί τα μέγιστα για να μεγαλώσει τα δυο παιδιά της πλάι σε έναν τραγουδιστή-σερβιτόρο ιρλανδικής καταγωγής, τον σύζυγό της Τζόνι, ο οποίος όμως είναι αλκοολικός.

Οπωσδήποτε δεν ήταν εύκολο να μεγαλώνει κάποιος σε ένα τέτοιο περιβάλλον στις αρχές του αιώνα στις ΗΠΑ. Η θέληση όμως της Φράνσι προκειμένου να ανακαλύψει τη θέση της στη ζωή και να ξεφύγει από τα φτώχεια της, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.

 

Η θρησκοληψία, η εβραιοφοβία, αλλά και η αυστηρότητα, φαίνεται να επικρατούν στο καθαρά αυτό εργατικό περιβάλλον του Μπρούκλιν. Η συγγραφέας δεν περιορίζεται στο να παρουσιάσει μονάχα το παρόν της εντεκάχρονης πρωταγωνίστριάς της, αλλά, αντίθετα, προβαίνει και σε αναδρομές στο παρελθόν όχι μόνο της κεντρικής ηρωίδας της, αλλά και των γονιών της, προβάλλοντας στιγμιότυπα και από τη δικής τους κοινή ζωή μαζί, τον γάμο τους και τη γέννηση των παιδιών τους.

Η ζωή στις ΗΠΑ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα περιγράφεται παραστατικότατα. Η συγγραφέας επικεντρώνεται τόσο σε στιγμιότυπα από τη ζωή της οικογένειας και της Φράνσι, όπως τον εμβολιασμό στο σχολείο, μία απρόσμενη συνάντηση της Φράνσι και της μητέρας της με έναν δολοφόνο, την εξομολόγηση στον τοπικό ιερέα, το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τις εκλογές, αλλά και στο πως επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων τα γυρίσματα του χρόνου, τα Χριστούγεννα, η ημέρα των ευχαριστιών κ.α. Ο θάνατος του αλκοολικού πατέρα-από πνευμονία όπως θα πουν-είναι ένα ορόσημο στο βιβλίο, καθώς η ζωή της δεκατριάχρονης πλέον Φράνσι θα αλλάξει ριζικά. Τελικά όμως θα εξελιχθεί σε μία όμορφη και ικανή έφηβη που θα αποφασίσει να ανοίξει τα φτερά της και να φύγει από το Μπρούκλιν για σπουδές, αφήνοντας πίσω της τις δυσκολίες. Η φαντασία της Φράνσι οργιάζει και παλεύει σκληρά για αν βρει τον δρόμο της σαν συγγραφέας. Δεδομένου του γεγονότος ότι και η Μπέτι Σμιθ μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το βιβλίο της θα περιέχει και κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία.

                                                                                                                                              

Το «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» είναι μία από τις πιο διαχρονικές ιστορίες ενηλικίωσης που έχουν γραφτεί ποτέ, ένα πόνημα πότε τρυφερό και συγκινητικό, πότε δυνατό και καμιά φορά ξεκαρδιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...