Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ένα παράδειγμα ανθρωπισμού μεσούντος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: οι Δανοί βοηθούν τους Εβραίους

Το 1943 η επιχείρηση συλλογής και αποστολής των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε ενταθεί σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Αξίζει να μνημονευθεί λοιπόν το παράδειγμα των Δανών, οι οποίοι κατάφεραν να σώσουν πάνω από το 90% των 7.000 Εβραίων που διέμεναν τότε στη Δανία και να τους φυγαδέψουν στην ελεύθερη Σουηδία δια μέσου της θαλάσσης. Οι Σουηδοί τους υποδέχτηκαν εξίσου θερμά και σίγουρα και σε αυτούς αξίζουν εύσημα για την επιτυχία της επιχείρησης που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του '43.
 Η κυβέρνηση της Δανίας κατάφερε να πληροφορηθεί εγκαίρως για τις συλλήψεις χάρη στον Γερμανό διπλωμάτη Γκέοργκ Ντούκβιτς. Έτσι δεν ήταν λίγες οι δανέζικες οικογένειες που έκρυψαν Εβραίους στα σπίτια τους πριν να τους μεταφέρουν μυστικά στις ακτές. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμη φοιτητές και αντιστασιακοί. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ξεχωριστό παράδειγμα αλτρουϊσμού και προσφοράς ενός ολόκληρου λαού, το οποίο αξίζει να μνημονεύεται.
ΠΗΓΗ: Rick Beyer, Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ,εκδ. Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...