Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Έλι Ράντινγκερ, Η σοφία των λύκων, εκδόσεις ψυχογιός, μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου, Αθήνα, 2019, σελ. 315

Τους λύκους έχουμε μάθει να τους φοβόμαστε... Και η αλήθεια είναι ότι τα παιδικά παραμύθια δεν αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Και όμως... Η Έλι Ράντινγκερ, φυσιοδίφης όχι από επάγγελμα, αλλά από λατρεία, θεώρησε ότι οι λύκοι είχαν κάτι το πολύ ιδιαίτερο, και σίγουρα όχι κακό, ώστε να τους αφιερώσει είκοσι πέντε χρόνια παρατήρησης στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστόουν στο Γουαϊόμινγκ.
Και τελικά είναι απίστευτα ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς πόσο πολύ μοιάζουν στον άνθρωπο αυτά τα εξαιρετικά και πανέξυπνα ζώα, τα οποία έχουμε μάθει ενστικτωδώς, μα και λανθασμένα βέβαια, να φοβόμαστε και να κυνηγάμε παθιασμένα, όσους αιώνες σχεδόν συνυπάρχουμε μαζί τους σε αυτόν τον πλανήτη. Γιατί οι λύκοι σήμερα δεν είναι οι κυνηγοί, αλλά οι διωκόμενοι. Και σίγουρα, αν γνωρίσουμε καλύτερα τις συνήθειές τους και τον ομαδικό τρόπο με τον οποίο ζουν, δεν θα μπορέσουμε παρά να νιώσουμε θαυμασμό για τα περήφανα και ανηλεώς κυνηγημένα από τον άνθρωπο αυτά ζώα. Το βιβλίο, εκτός από την εξονυχιστική διερεύνηση των συνηθειών και του τρόπου ζωής των συμπαθητικών αυτών τετράποδων, στέλνει και ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα για τα υπόλοιπα είδη που μοιράζονται μαζί μας τον πλανήτη και προσπαθούν και αυτά απεγνωσμένα να βρουν τη δική τους θέση στον κύκλο της ζωής.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: οι πληροφορίες που εκπλήσσουν και οι ολοζώντανες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στην κρυφή ζωή των λύκων. 
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι ζωόφιλοι, οι φυσιολάτρες και οι οικολόγοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Beth o’ Leary, Η ανταλλαγή, εκδ. Μεταίχμιο

  Αναντίρρητα, δεν είναι όλα τα feelgood μυθιστορήματα ωραία, ούτε και καλογραμμένα. "Η ανταλλαγή" όμως διαθέτει αυτά τα χαρακτηρι...